Eksporten af økologisk grisekød har ikke udviklet sig som forventet. Det kom frem i går, da kødselskabet Friland holdt årsmøde hos SAGRO i Billund.
Selskabets direktør Henrik Biilmann fortalte, at det fortsat er økologien, der driver den største del af omsætningen, nemlig 83 procent. De resterende 13 procent omsættes af Frilandsgris.
Det økologiske grisekød står alene for 53 procent af omsætningen, og da året har båret præg af store udfordringer med afsætningen af dette koncept på eksportmarkederne, kan det ses på det samlede resultat, der er faldet med 5 procent.
- Den store mængde økologisk grisekød har givet os udfordringer med at holde tillægget på et tilfredsstillende niveau. Det skyldes primært, et øget prispres fra vores konkurrenter på eksportmarkederne. Vi har dog fået åbnet døren til USA og har gang i en række andre tillæg, der gør os optimistiske omkring regnskabsåret 2019/2020, sagde Henrik Biilmann og understregede, at årsresultatet ikke lever op til hans eller selskabets ambition og målsætning.
Øko-grise dykkede
Hen over året fik de økologiske griseproducenter i gennemsnit et tillæg til Danish Crowns basisnotering på 11,18 kr. pr. kilo kød mod 15,97 kr. pr. kg sidste år.
Leverandører af økologiske kreaturer fik 7,07 kr. pr. kg mod 7,59 kr. pr. kg sidste år. Tallene er inklusive et resttillæg på 0,35 kr. pr. kg. for grise og 1,30 kr. pr. kg. for kreaturer. Til disse tal skal der lægges efterbetaling fra Danish Crown.
Frilandsgris-konceptet har haft et jævnt niveau igennem hele året, og tillægget til Danish Crowns basisnotering har i gennemsnit lagt på 3,70 kr. pr. kg. Mod 4,53 kr. pr. kg. Hertil lægges efterbetalingen fra Danish Crown.
På Friland Kødkvæg er det gennemsnitlige tillæg for året endt på 1,60 kr. pr. kg. mod 2,15 kr. pr. kg., og på Friland Limousine er den gennemsnitlige udbetaling 3,12 kr. pr. kg. mod 4,46 kr. pr. kg. sidste år.
Samlet set er omsætningen i regnskabsåret 2018/2019 faldet til 823 millioner kroner imod 867 millioner kroner sidste år, hvilket er et fald på 5 procent.
Der er udbetalt 235 mio. kr. til leverandørerne.
Danmark står for 46 procent af omsætningen, mens Frankrig og Tyskland fortsat er de største eksportmarkeder med henholdsvis 19 og 24 procent.