På trods af finanskrisen stiger den økologiske eksport kraftigt. Eksporten af danske øko-varer er tredoblet fra 2005 til 2009. I 2009 eksporterede Danmark dermed økologiske varer til en værdi af 743 millioner kroner. 

Landbrug & Fødevarer er tilfreds med udviklingen: 

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er positivt, at de danske virksomheder har haft gang i eksporten, især fordi konkurrencen i 2009 var hård på det vigtige tyske marked, som samtidig var ramt af finanskrisen. Alligevel har Tyskland aftaget næsten halvdelen af den samlede økologieksport, siger teamleder i Landbrug & Fødevarer Økologi, Kirsten Lund Jensen.

Også for 2010 og de kommende år har Landbrug & Fødevarer store forventninger:

- - Vi har spurgt de største medlemsvirksomheder i Landbrug & Fødevarer om udviklingen i økologieksporten, og der er stor optimisme at spore hos både mejeri-, kød- og grønt-producenterne. Virksomhederne har samlet set en målsætning om en stigning i eksporten på 10 procent per år i de kommende år, hvis ikke konkurrenceevnen forringes, siger Kirsten Lund Jensen. 

Mest øko-salg i Danmark

Også Økologisk Landsforening er begejstret over den stigende eksport:

- Det betyder, at hele den økologiske branche i Danmark vokser, for samtidig stiger salget af økologiske varer herhjemme. Vi er det land i verden, hvor indbyggerne køber flest økologiske varer, og Danmark har verdens mest veludviklede økologiske marked. Det forspring forstår de danske virksomheder at udnytte - både til at finde på nye spændende produkter og til at brede dansk økologi ud til andre lande, siger Klaus Bentzen, eksportchef i Økologisk Landsforening. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Økologisk Landsforening har i de seneste år stået bag en række eksportfremstød sammen med danske økologiske virksomheder især i Tyskland, men også i Sverige og Frankrig. Det er især mejeriprodukter og kød, der passerer den danske grænse. 

Næste eksportfremstød bliver verdens største økologiske messe, BioFach, der afholdes i Nürnberg til februar. Danske virksomheder deltager i en fælles stand med de andre nordiske lande, der sammen vil udbrede kendskabet til nordisk mad og økologi.