Det er næppe gået nogens næse forbi, at det danske landbrugserhverv har haft flere vanskelige år siden finanskrisen, og at tørken i 2018 kun gjorde ondt værre. 2019 var mere genkendelig for de fleste med væsentligt mere nedbør, og som forfatterne til den årlige rapport, "Landbrugets Økonomi" også gisnede om sidste år, er 2019 blevet året, hvor erhvervet samlet set ender med et bedre resultat, end de længe har kunnet præstere, skriver Institut for Fødevare- og ressourceøkonomi (IFRO) ved Københavns Universitet i deres årlige rapport over landbrugets økonomi.

Det positive resultatet skyldes særligt prisstigninger på svinekød og høje udbytter i planteavl. Der er også flotte resultater for mælkeproducenterne, som kan glæde sig over at se frem til et forventet rekordår i 2020.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Året 2019 et godt år for landbruget i Danmark samlet set. Og det ser endnu bedre ud i 2020. Faktisk tegner de to år sig til at ligge på et niveau, som ikke er set tilsvarende de sidste 10 år, selv om resultatet selvfølgelig dækker det over stor variation på tværs af bedrifter og driftsformer, siger Jesper Sølver Schou, medforfatter til rapporten.

Eksport til Kina

Den danske svinekødsindustri har haft stor fordel af udbrud af svinepest i Asien, da det har været med til at fremme eksporten af svinekød til - og investeringer i - Kina. Samtidig har faldet i den kinesiske svineproduktion medført en kraftig stigning i svinepriserne, hvilket har været tiltrængt for svineproducenterne, der havde et resultatmæssigt dårlig år i 2018.

Svineproducenterne kan således se frem til et forventet driftsresultat på 3,8 millioner kroner pr. bedrift i 2019 - det bedste resultat længe. Svineproducenterne kan også se frem til et godt 2020, da resultatet forventes endnu bedre i 2020 med hele 6,4 millioner kroner før aflønning af brugerfamilien.

- Mens svineproducenterne kan se frem til en historisk høj indtjening i 2020, så spredes svinepest til stadighed til nye lande i verden, og udgør dermed også en stor risiko for danske svineproducenter, siger medforfatter til rapporten Jakob Vesterlund Olsen.

Udsigt til rekordår

Selvom der er meget fokus på svineproducenternes fremgang, har 2019 også har været et fint år for mælkeproducenterne, særligt hvis man ser på prognosen for 2020.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Efter svingende priser de sidste ti år, har priserne på mælk været bemærkelsesværdige stabile i 2019. Både konventionelle og økologiske mælkeproducenter kan se frem til resultater, der bliver rekordhøje i 2020, fortæller Michael Friis Pedersen, medforfatter på rapporten.

Den samlede produktionsværdi af mælk ventes at falde svagt fra 16,0 milliarder kroner i 2018 til cirka 15,4 milliarder kroner i 2019 for igen at stige til 15,9 milliarder kroner i 2020, skriver IFRO i rapporten.

Prisforskelle

En udmærket høst og nogenlunde priser har budt på et rimeligt år for planteavlerne i 2019. I 2019 er prisforskellen mellem økologisk og konventionelt korn faldet kraftigt, og derfor er der ikke samme fremgang at spore inden for økologisk planteavl som inden for de øvrige områder. Det tyder på, at den gode periode for økologisk planteavl med en forholdsvis høj merpris for de økologiske produkter i forhold til de konventionelle producenter, er ved at slutte.

Hent rapporten: Landbrugets Økonomi 2019.