Lyt til artiklen:

Økologien i Friland er presset af inflationen

00:00
Hastighed: ???x
04:05

Økologi og god dyrevelfærd er stadig i vækst hos Danish Crown-datterselskabet Friland. Selskabet kan for regnskabsåret 2021/22 præsentere en rekordomsætning på 1,06 milliarder kroner, hvilket er seks procent højere end året før, skriver Danish Crown i en pressemeddelelse.

Det er første gang, at virksomheden runder en milliard kroner i omsætning. Det er på trods af, at inflation og faldende forbrug de seneste seks måneder har sat sine tydelige spor i forbrugernes indkøbsmønstre. Et lavere rådighedsbeløb har fået en del forbrugere til at købe mindre økologi. Derfor kan regnskabet ifølge CEO i Friland, Claus Hein, næsten deles op i to.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Især de seneste seks måneder har vi navigeret i et ekstremt udfordrende marked, fordi inflationen og faldende rådighedsbeløb har ændret forbrugsmønstrene. Til gengæld var første del af året bedre på tværs af flere markeder, så året har virkelig været en rutsjebanetur, siger Claus Hein.

Stadig høje ambitioner

Fremgangen i Friland findes særligt i økologien, hvor omsætningen på både økologisk grise- og oksekød er vokset. Salget af økologisk oksekød er vokset med 17 procent, mens fremgangen på de økologiske grise er fem procent.

De seneste seks måneder har dog vist, at forbrugerne enten køber billigere økologiske udskæringer eller mindre af de økologiske varer generelt, men det får ikke Friland til at skrue ned for ambitionerne.

- Vi er ikke i tvivl om, at efterspørgslen på økologi og dyrevelfærd igen vil stige, men det er umuligt at spå om, hvornår det sker. Vi arbejder benhårdt på at udvikle både vores eksisterende og nye markeder. Det er ingen nem opgave, men vi kører på og er klar til at gribe de muligheder, der opstår i markedet, siger han.

I det seneste regnskabsår har Friland udbetalt i alt 327,5 millioner kroner inklusiv resttillæg til leverandørerne, hvilket er ny rekord i virksomhedens 30-årige historie. Det er helt afgørende for Friland at kunne sikre en bæredygtig økonomi for leverandørerne, så både virksomheden og koncepterne kan udvikles.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stigende produktionsomkostninger

Trods en rekordhøj udbetaling i løbende tillæg og resttillæg har det desværre ikke været nok til at dække leverandørernes stigende produktionsomkostninger.

- Friland står stærkt i mange forbrugeres bevidsthed. Selvom økologien for øjeblikket er udfordret, så ved vi, at forbrugerne generelt ønsker fødevarer, som kommer fra Danmark og har fokus på god dyrevelfærd. Det er vi i Friland garant for. Vi arbejder bredt på at øge forædlingsgraden, så vi rammer en bred målgruppe af forbrugere og kunder. Vi ryster ikke på hånden og har leverandørernes opbakning til at holde fast og følge den strategiske plan, som bestyrelsen vedtog sidste år. Det er muligt, at det vil tage længere tid, før vi forløser strategien, men ambitionen er uændret at vækste Friland, siger Claus Hein.

Group CEO i Danish Crown, Jais Valeur, glæder sig særligt over, at Friland i et udfordrende marked har formået at øge omsætningen. Ifølge ham viser det Frilands stærke brand i markedet for økologi.

- Friland har en vigtig rolle i Danish Crown, og derfor betyder det meget for os, at Friland fortsætter sin stærke udvikling i en tid, hvor udefrakommende faktorer gør det sværere at sælge produkterne i både Danmark og udlandet. Vi tror fuldt og fast på, at Friland også har en stærk position i fremtiden, og den udvikling vil vi også fra koncernen understøtte, siger Jais Valeur.

Leverandørerne af økologiske grise får efter regnskabsåret 2021/22 udbetalt et resttillæg på 0,50 DKK/KG, mens leverandører af økologiske kreaturer og Frilandsgris modtager 0,80 DKK/KG.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud over resttillægget får Frilands leverandører også Danish Crowns restbetaling på 1,30 DKK/KG for grise og 1,35 DKK/KG for kreaturer.