En stigning af arve- og gaveafgiften og manglende forslag om ny sælgerpantebrevmodel. Det er to væsentlige forhold i det nye forslag til finansloven, der vil gøre det umuligt for ældre landmænd at give bedriften videre til næste generation, skriver Agri Nord i en pressemeddelelse.

Agri Nord har advaret om det op til flere gange. At en stigning i arve- og gaveafgiften fra 6 til 15 procent vil gøre det stort set umuligt for ældre landmænd at lade deres virksomhed gå videre til næste generation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er et alvorligt problem, da den danske landmand i gennemsnit er omkring 60 år, og hver tredje landmand er over 65 år gammel, skriver Agri Nord.

Derfor ærgrer det Ulrik Krogsgaard, bestyrelsesmedlem i Agri Nord og Sektor for Økonomi & Virksomhedsledelse, at stigningen nu er et punkt i forslaget til finansloven for 2020.

- Det er en kæmpe hæmsko for familiehandler, og det kan dreje sig om en stigning på flere hundrede tusinde kroner. På en gennemsnitsbedrift til en værdi af 30 millioner kroner, vil stig-ningen være fra 300.000 til 750.000 kroner, siger han.

Beskatter to gange

Ulrik Krogsgaard mener desuden, at afgiften i sig selv er dybt urimelig.

? Det er urimeligt at beskatte en sælger, som ønsker at videregive sin virksomhed. Han har betalt skatter og afgifter af de midler, han har opsparet i virksomheden, og dem vil man nu beskatte en gang til i form af en forøget gaveafgift, når han vil give virksomheden videre til sine børn, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Agri Nord har rådet en del kunder til at få gennemført planlagte generationsskifter, så længe det er muligt, inden afgiften stiger.

Umiddelbart ser det ud til, at lovforslaget om afgiftsstigningen først fremsættes i anden halvdel af november måned og derfor formentlig først får virkning fra nytår.

- Det giver os måske et par måneder mere, så det kan være, vi kan nå at gennemføre nogle generationsskifter, vi ellers ikke havde nået, siger Torben Carstensen, der er skatteekspert i Agri Nord.

Ny model udeblev

Ulrik Krogsgaard havde også forventet sig meget af en ny model for sælgerpantebreve. Men det risikerer han at kigge langt efter, for den er slet ikke nævnt i finanslovforslaget.

- Det havde vi ventet os meget af. En ny model kunne være med til at fremme generations-skiftet. Med den nuværende model.