Det var ikke ligefrem stående bifald, der tirsdag rungede i Europa-Parlamentet efter høringen af den polske kandidat til posten som landbrugskommissær, Janusz Wojciechowski. Faktisk stoppede medlemmerne af landbrugsudvalget, der stod for høringen, deres spørgsmål en halv time inden de tre timer var gået.

Mange har efterfølgende udtrykt frustration over, at kommissærkandidat Wojciechowski svarende mangelfuldt eller helt udenom under høringen. Blandt dem er danske Asger Christensen, som skriver på Twitter, at han på ingen måde støtter kommissærkandidaten, fordi han viste grundlæggende mangel på viden om landbrugssektoren i EU.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Høringen har fået parlamentets to store politiske grupper, det socialisterne S&D og det konservative EPP, til at trække deres umiddelbare støtte til polakken. De har dog samtidig meldt ud, at de ønsker at give kommissærkandidaten en chance for at svare på uddybende spørgsmål skriftligt samt muligheden for endnu en høring.

"Åben for drøftelser"

Et af de emner, parlamentarikerne flere gange forgæves forsøgte at stille skarpt på, var Wojciechowski syn på landbrugets rolle i den grønne omstilling. Da kommende kommissionsformand Ursula von der Leyen præsenterede sit bud på hold, løftede hun samtidig sløret for sin ambition om at gøre Europa til verdens første CO2-neutrale kontinent. Wojciechowski insinuerede under høringen, at ambitionen ikke var hans, men at han var "åben for drøftelser".

Parlamentet spurgte også ind til, om kommissærkandidaten havde måder at sikre bedre beskyttelse af EU's landmænd og forbrugere ved frihandelsaftaler, eksempelvis den igangværende Mercusor og TTIP. De spørgsmål skyndte Wojciechowski sig ligeledes at sende videre til handelskommissær Phil Hogan.

Til gengæld er polakken én af de første landbrugskommissærer, der har en klar ambition for dyrevelfærd. Står det til ham, skal kastration af smågrise uden bedøvelse forbydes, reglerne for dyretransport skal strammes og flere penge fra den fælles landbrugspolitik skal bruges på at højne standarten for dyrevelfærd generelt.

Ikke den eneste i farezonen

Janusz Wojciechowski er stadig med i kapløbet om at blive kommissær. Han har tidligere været efterforsket af EU's antisvindel-agentur, OLAF, for såkaldte uregelmæssigheder i refusion af rejseudgifter. Efter agenturets afgørelse fredag, har han betalt cirka 11.000 euro tilbage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han risikerer dog at blive den tredje kandidat som Europa-Parlamentet underkender. Allerede torsdag inden høringerne, vendte et flertal af medlemmerne tomlen nedad til to kandidater: Ungarns kandidat Laszlo Trocsanyi og Rumæniens Rovana Plumb, begge fordi parlamentet var bekymret for, at de har uhensigtsmæssige økonomiske interesser.

Også franske Sylvie Goulard kan blive underkendt, fordi hendes tidligere parti, Le Point, efterforskes af både fransk politi og OLAF for misbrug af EU-midler. Ligesom belgiske Didier Reynders, som efterforskes af belgisk politi for anklager om korruption og hvidvask.