Abonnementsartikel

Dagens afgrødekommentar sætter blandt andet fokus på tiltrængt regn, der presser afgrøderne i Chicago og præmieforskellen mellem syd- og nordamerikanske sojabønner udvides igen

Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Afgrøderne indikerer her til morgen lavere priser efter nedbør, som har været tiltrængt i ugevis, har ramt det østlige Midtvesten henover weekenden og bidrager positivt til udbyttepotentialet i majs og sojabønner. Regnen fører til et godt udgangspunkt når Pro Farmer Crop Tour denne uge skydes i gang, hvor private analytikere kommer med deres estimater for de amerikanske majs- og sojaudbytter. Den amerikanske majs, hvede og sojabønner er i den elektroniske handel alle åbnet 0,75-1,5% lavere her henover natten. Det står lidt kontrast til fredagens handel, der var en mere afdæmpet affære med små prisudsving. Men uroen på de finansielle markeder har indirekte også en effekt på afgrødemarkederne, i form af kraftige valutaudsving. Uroen har på ny fået dollaren til at styrkes med euroen, og dermed er vi ikke langt fra en ny test bundniveauet fra primo måneden, hvilket er en understøttende faktor for europæiske hvedeeksport, der øger konkurrenceevnen sammenholdt med andre oprindelser.

En lavere oliepris sætter sine spor i den russiske rubel, og dermed opnår euroen ikke den fulde effekt af dollar-svækkelsen. I såvel Brasilien og Argentina er der også øget økonomisk usikkerhed, og det har sat sine præg på såvel valutaerne som landenes aktiemarkeder. Den argentinske aktieindeks faldt på en enkelt dag i sidste uge 35% på frygt for, at en ny statsbankerot, og det får investorer til at trække deres penge ud af pesoen i højt tempo. Situationen globalt minder lidt om det, vi så tilbage i 2018 hvor uro i Tyrkiet, Argentina og andre udviklingslande bragte uro. Her et år efter er der ikke meget, der er anderledes, tvært imod, da handelskrigen mellem USA og Kina er intensiveret betydeligt, og verdensøkonomien er svækket mærkbart. Andre steder i råvaremarkedet vi kan aflæse den trussel er i grundmetalmarkedet, der er en funktion af den økonomiske vækst. Både metaller som kobber, aluminium, zinc, bly og tin er kommet under gevaldigt pres på udsigten til lavere efterspørgsel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fraværet af kinesisk import af amerikanske sojabønner sætter, trods aftagende kinesisk forbrug, sit præg på præmierne mellem Nord- og Sydamerika. De amerikanske FOB-priser meldes at handle 0,90 $/bushel under brasilianske varer for september, og 1,05 $/bu for oktober terminer. Det betyder, at de amerikanske varer i øjeblikket er verdens billigste oprindelser, og derfor har et god udgangspunkt for at finde fornyet efterspørgsel. Indtil der er større vished om de amerikanske sojaudbytter bør det på den korte bane holde en hånd under priserne på sojabønne-noteringerne i Chicago. Bliver vi lidt i samme boldgade, lukkede november rapsfrø fredag på sit højeste niveau i kontraktens løbetid i 380,0 ?/ton. Rapsfrøene fortsætter deres soloridt på udsigten til stram europæisk forsyningsbalance, generelt mere positiv stemning i veg.olie mens der også ventes øget kinesisk efterspørgsel i blandt andet Ukraine, Rusland og Australien, der traditionelt er vigtige oprindelser for europæisk rapsimport.