Abonnementsartikel

I dagens afgrødekommentar sættes der fokus på Matif, der lukkede højere i fraværet af det amerikanske marked samt OPEC+ alliancens forlængelse af produktionsbegrænsninger uden prismæssig effekt.

Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets:

Møllehvede: De finansielle markeder i USA holdte i går lukket som følge af den nationale helligdag, Uafhængighedsdagen 4th of July. Af den årsag genåbner de amerikanske børser først igen i eftermiddag kl. 15.30. For afgrødehandlen i Europa, medførte fraværet af det amerikanske marked primært lidt lavere handelsaktivitet. For en stund blev vi også forskånet for nye spekulationer om de amerikanske sommerafgrøder, herunder i hvor stort et omfang det amerikanske landbrugsministerium har overvurderet/undervurderet arealestimaterne. På trods heraf fandt afgrøderne på Matif styrke på den fortsatte usikkerhed, der hersker i den amerikanske majs, og i hvor stor en grad dette kan medføre øget efterspørgsel på hvede. Møllehveden har været nede og finde støtte i 177 EUR et par gange, men har omvendt også haft svært ved at bryde over 185 EUR/ton. På vores egne breddegrader tyder alt på, at det bliver en fornuftig høst. En hedebølge trængte pludselig ind over Europa fra Afrika, men forblev kortvarig og nåede derfor ikke at gøre betydelig skade på afgrøderne. I det sydlige Rusland har varmen været mere vedvarende, men indtraf tilpas sent på sæsonen til, at det kun har taget toppen af udbytterne, og produktionen ventes fortsat at lande pænt over sidste sæson. De lavere priser kombineret med den forestående høst, har givet aktivitet blandt importørerne, hvor både Egypten, Tunesien og Algeriet i denne uge har været aktive på importfronten. Vi er fortsat overvejende prisnegative på prisudsigterne for møllehvede, med den joker i baghovedet, at det amerikanske majsmarked stadig kan stikke af og yde støtte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vegetabilsk olie/Raps: I det vegetabilske oliekompleks har palmeolien brudt ned gennem den ellers tidligere så solide støtte i 2.000 MYR/ton, og priserne har nu stabiliseret sig omkring 1.920 MYR/ton presset af store lagre. På den korte bane afventes udmeldingerne for de malaysiske lagre for juni henover weekenden, og her forventer analytikerne et lille fald, på vigende produktion. Omvendt er der usikkerhed, om Indien vil genindføre importafgifter på palmeolien, der kan begrænse den Malaysiske eksport henover efteråret/vinteren. I et lavprismarked har der tidligere år været en tendens til at priserne er bundet ud henover sommeren. Kortsigtede tekniske indikatorer begynder at pege i retningen af stigende købsmomentum på nuværende niveauer. De underdrejede priser på palmolien fortsætter med at holde priserne på rapsfrø i kort snor, som bevæger sig i et relativt snævert interval på 10 EUR/ton. De europæiske produktionsudsigter tegner stadig dystre, men kan delvist blive kompenseret af billige canadiske canolafrø, i det omfang genmodificerede afgrøder ikke er et problem. Trods mandagens forlængelse af produktionsbegrænsninger i OPEC+ Alliancen, har det ikke haft den ønskede prismæssige effekt. Kritikerne mener, at der er behov for yderligere produktionsnedskæringer fra OPEC, hvis de skal have opfyldt deres målsætning for lagrene. Markedet tror med andre ord ikke på OPEC-alliancens målsætning, og det holder priserne i skak. Forhold der heller ikke prisunderstøtter det vegetabilske oliemarked. Alligevel har vi tro på højere priser henover efteråret, og anbefaler at afvente salg af rapsfrø.