Abonnementsartikel

Mange maskinstationer tilbyder løsningen med NIR-sensorer - men det er alt for få, som får noget ud af det. Det kan et nyt samarbejde måske ændre på.

Råprotein, sukker, fordøjelighed, ton pr hektar, tørstofindhold, jordindhold og meget mere er data som kan måles med udbyttemålere samt NIR-sensorer. Sensorer som man let kan få monteret på sin nye finsnitter - men kan det betale sig? Får man det nogensinde brugt?

- Vi skal have genstartet alt den her snak om udbytte registrering- og kvalitetsmåling af grovfoderet, fortæller Niels Bastian Kristensen, chefkonsulent hos Seges, som vi møder hos en mælkeproducent, hvor han sammen med Jesper Mortensen fra CowConnect har gang i et rigtigt spændende projekt: De vil gøre det langt mere brugervenligt at benytte udbytte-målere og NIR-sensorer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Ved at have et vægtsystem på hver vogn og en NIR-sensor på finsnitteren, så kan der laves et utroligt præcist datagrundlag for hvad der egentligt hentes hjem fra marken. Og alle data er til rådighed med det samme.

Se filmen øverst, og hør mere om samarbejdet mellem Seges og CowConnect i målet på at gøre NIR- og udbyttemåling langt mere brugervenligt, end det er tilfældet i dag.

Hør om systemet på Grovfoderekskursion 2019.

rich-media-3
Den monteret NIR-sensor er kendt af Seges fra fuldfodervogne, og det giver en række fordele.