Lyt til artiklen:

Lav præcise foderblandinger med NIR-teknologi

00:00
Hastighed: ???x
02:33

Abonnementsartikel

Med en NIR-sensor på foderblanderen bliver den daglige blanding meget præcis, til gavn for økonomien og klimaet.

NIR-teknologien vinder stadig større indpas på for eksempel finsnittere og foderblandere og leverer data af blandt andet tørstof, protein, stivelse med mere.

Nu er der sket en banebrydende udvikling indenfor montering af NIR-sensoren på fodervognen, der sikrer en nøjagtig og ensartet måling under blanding af grovfoder, der gør foderblandingen så præcis, at foderet udnyttes fuldt ud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er Foderteknik, der udbyder løsningen, der er udviklet i samarbejde mellem Seges og Grønning Smede og Maskinforretning. Den nye monteringsløsning på foderblanderen forbedrer præcisionen af NIR-målinger på foderblanderen.

- Det handler om, at foderet skal præsenteres foran NIR-sensoren på præcis den samme måde hver gang, det er nu lykkedes at lave en montering på foderblanderen, hvor der ikke sker variationer i den måde, hvor foderet presses forbi NIR-sensoren, fortæller Erik Dahl, indehaver af Foderteknik.

Den nye monteringsløsning, der sikrer, at det blandede grovfoder lander præcist foran NIR-sensoren, består af en kraftig snegl, der udtager prøven fra bunden af foderblanderen.

Ensartet løsning

Den kraftige snegl sidder i bunden af en tragt, der monteres i bunden af foderblanderen. Når blandingen i foderblanderen er i gang, falder der grovfoder ned i tragten, sneglen presser materialet op forbi NIR-sensoren for derefter at ende ude i blandekarret igen.

- Det, der gør analysen af grovfoderet præcist ved denne løsning, er, at materialet presses forbi NIR-sensoren i et jævnt flow, og at løsningen med tragt og snegl kan monteres på alle typer foderblandere uanset udformning og blandemetode, fortæller Erik Dahl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Foderet falder ned i tragten med sneglen, og sneglen presser der forbi NIR-sensoren. Foto: Seges.

Med inline NIR-sensor kan foderblandingen justeres mere præcist og løbende, mens indvejningen i foderblanderen foretages. Modsat hvis man kun har analyser fra markstakken, bliver indvejningen lavet efter gennemsnittet af for eksempel tørstofindhold.

- De præcise data, der kommer fra NIR-sensoren under indvejningen, skal sikre, at restfoderet rammes lige så præcist dag efter dag. For lidt foder på foderbordet giver stressede køer og reduceret mælkeproduktion, og for meget foder er spild af penge, fortæller Niels Bastian Kristensen, chefkonsulent for husdyrinnovation ved Seges.

- En stor del af de variable omkostninger for landmanden ligger i foderproduktionen, og NIR-sensoren er med til at reducere disse variabler og dermed spare penge. Lige nu koncentrerer vi os om at blande foder ud fra tørstofindhold, på sigt vil der være flere analyser fra NIR-sensoren, der kan være med til at bestemme foderkvaliteten og sammensætningen.