Abonnementsartikel

Efter en våd marts er danske landmænd i disse dage i marken for at sprede gylle, men selvom vejret er godt, kan det ikke undgås at svine på landevejene. Og det kan give ulykker.

Nu kan det ikke udsættes længere, nu skal gødningen ud og derfor sætter landmænd og maskinstationer i disse dage kursen mod markerne. Men selvom vejret nu er godt, er det vådt ud på markerne. Og det sætter sit præg på vejene.

- Over 100 milimeter regn i marts betyder, at der er meget vand i jorden. Det kan derfor ikke undgås, at der bliver trukket smat med ud på vejene, siger Svend-Anker Worm, der er agronom i Topdanmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor opfordrer han til, at landmændene rydder op, når arbejdsdagen er omme. Selvom det ser tørt og ufarligt ud, kan en regnbyge ændre det til en leret glidebane.

- Vi ser hvert år, at bilister kører galt som følge af de glatte veje. Og selv om landmændene er dækket gennem deres ansvarsforsikring, er det et tungt ansvar at bære, hvis ulykken også betyder, at nogen er kommet til skade, siger Svend-Anker Worm.

Husk kosten

For at forebygge at bilister kommer galt af sted, er det en god idé at sætte skilte op på de glatte strækninger. Og så i øvrigt anskaffe sig en kost til traktoren, og sørge for at rydde op, når dagens arbejde er overstået.

- Mens arbejdet udføres, behøver landmanden ikke rense vejen, men når man er færdig er det vigtigt, at vejen ikke er dækket af pløre og ælte, som bilisterne kan risikere at skride ud i, siger Svend-Anker Worm, der også opfordrer bilisterne til at sætte farten ned og være ekstra påpasselig på vejstrækninger, der kan være fedtede og glatte - især efter en regnbyge.