Ulvedebatten er generelt præget af en frygt for ulven og risikoen for ulveangreb. Flere fakta om ulvens naturlige adfærd vil gavne, mener Danmarks Naturfredningsforening.

Ulvens tilstedeværelse siden 2012 i Danmark deler vandene, og mange danskere har i dag en holdning til det vilde og fredede pattedyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Debatten blussede op igen, da en ulv blev skudt og dræbt af en privatperson i april 2018. Ulveskytten blev idømt 40 dages betinget fængsel for drabet - en sag, der er anket til Landsretten.

Den dømte mand har anket dommen og udtaler på TV, at ulven var en hybrid, altså en blanding af en ulv og en hund. Udtalelsen sker på trods af, at en DNA-undersøgelse foretaget på Senckenberg Instituttet i Tyskland for Miljøstyrelsen har påvist, at den dræbte ulv var afkom af ?Ulfborg-parret?, der fik otte hvalpe i foråret 2017.

- Ulfborg-parrets oprindelse er kendt, og der er ikke tidligere stillet spørgsmålstegn ved, at det er ægte ulve. Med dette kendskab til den nedlagte ulvs oprindelse, er der ikke umiddelbart grund til at sætte spørgsmålstegn ved, om den er en rigtig ulv, siger biolog i Danmarks Naturfredningsforening Bo Håkansson.

Ønsker ny DNA

Den dømtes advokat ønsker nu en ny DNA-undersøgelse af den dræbte ulv.

- Danmarks Naturfredningsforening er enig i, at det er en meget principiel sag, og der må selvsagt ikke kunne rejses tvivl om fakta, siger Bo Håkansson.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dokumentaren ?Ulveland?, som blev vist 8. januar 2019 på TV 2, omtales et angreb på en pige i Polen. Dog fremgår det ikke af dokumentaren, at polske forskere mistænker, at den pågældende ulv har været holdt i fangeskab.

- Forskerne mistænker, at ulven har været i fangenskab på grund af dens unaturlige og ikke sky adfærd. Eksperterne har udtalt, at ulven havde fysiske skader, der kunne stamme fra fangenskab, forklarer Bo Håkansson fra Danmarks Naturfredningsforening.

Ulve, der har været holdt eller er i fangeskab, kan være potentielt farlige for mennesker, fordi de ikke er sky over for os. Derfor er det uheldigt, når udsendelsen fravælger at omtale denne mistanke, mener Bo Håkansson.

- Det er enormt vigtigt for debatten og forståelsen af ulven, at alle fakta kommer på bordet, når der er tale om et ulveangreb. En lødig ulvedebat skal bero på fakta, der skal være en fuldstændig gengivelse af fakta samt lødige vurderinger fra relevante forskere. Udsendelsen var et eksempel på, at debatten om ulv savner fuldstændighed, siger biologen.