Dansk forskning har vist, at fluer kan smitte med svinepest.

Hvis grise æder inficerede fluer, smitter insekterne ligeså effektivt som ved infektion af smitte direkte i blodet.

Forskerne har længe undret sig over, at flere veldrevne svinefarme med højt hygiejne- og sikkerheds-niveau smittes med afrikansk svinepest i udlandet. Det er i sommerhalvåret, at smitten typisk sker. Det har givet ophav til et dansk forsøg, som nu viser, at stikfluer kan smitte med svinepest, hvis de har suget blod af et inficeret svin og indenfor 12 timer ædes af andre svin.

Tre fluer kan smitte

Engelske forsøg viser, at blodsugende klæger kan overføre smitte ved at stikke, men da klæger ikke vil stikke indendørs i stalde, er den smittevej til tamsvin i stald urealistisk.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Rene Bødker, som er epidemiolog hos DTU, har udført forsøg med afrikansk svinepest på Lindholm. Han har vist, at tamsvin, der æder blodfyldte stikfluer, er i risiko for at få afrikansk svinepest.

- Vi var målløse over at se, hvor effektivt fluerne smitter, hvis de ædes af grise, siger Rene Bødker. Forsøgene på Lindholm viste, at der kun skulle tre fluer til at smitte effektivt. Fluerne blev blandet i romkugler og fodret til forsøgsgrisene, som herefter begyndte at blive syge af afrikansk svinepest. Endnu mere overraskede blev forskerne da de oplevede at smitte med fluer havde højere infektionsrate end kontrolholdet, der fik inficeret blod sprøjtet direkte ind under huden.

Forskning i smittespredning har høj prioritet på DTUs veterinærinstitut.

Læs mere om dette i Hyo februar 2019.