Hvad er Radikale Venstres visioner om landbruget for de næste år?

- Vi vil have et godt landbrug. Vi har store ønsker til et landbrug, som spiller med på den grønne omstilling. Det vil sige, at vi vil have at de marginale jord bliver lagt over i mindre intensiv dyrkning, end vi bruger det i dag. Det kan så enten være, at det er skov, græs eller bier eller mere specialiseret. Til gengæld vil vi gerne have øget dyrkning på de mest produktive jorde. Vi vil styrke underskoven af små og innovative produktioner gerne økologiske, fordi de giver højere værdi og fordi det er den vej, indtjeningen kan fastholdes. Vi vil gerne have et landbrug i udvikling på grønne og innovative dagsorden, og et landbrug som tager hensyn til biodiversitet.Landbruget skal gøres mindre intensivt. Når vi siger, at en tredjedel af landbrugsjorden ikke skal dyrkes, så det skal være græsning eller skov eller dyrkes på en anden måde. I vores finansieringsplan er der penge til at tage det ud ved opkøb, og så er der lagt op til at øge pesticidafgifter, som i forvejen forhåbentlig er adfærdsregulerende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvordan ser partiet på dansk landbruget i fremtiden?

- Høj produktivt, høj intenst og forhåbentligt med underskov af iværksættere og fødevareproduktion i mindre skala. Jeg tror og håber, at vi ser færre dyreenheder, fordi vi skal spise mindre kød, og fordi vi skal have færre husdyr på grund af biodiversiteten.

Hvilke udfordringer har landbruget?

- Kæmpe gældskrise. Man har lånt mere, end man kan forrente. Der er en klimakrise. Der er en masse jorde, som bliver uproduktive. Der er jord, som ikke anvendes godt. Så der er især udfordringer omkring miljø og finansiering.

Kan landbruget se frem til flere hjælpepakker?

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Regeringen har spillet ud med en tørkepakke, som vi stemte for. Men jeg kan ikke se flere pakker for mig.

Bliver landbruget et valgtema ved det kommende valg 2019? Hvilke emner?

- Jeg tror ikke, at landbruget bliver et tema ved et kommende valg. Det er ikke højt på listen over emner, som er prioriteret. Jeg tror, at man vil tale om andre emner. Landbrugs rolle i klima er uomgængeligt. Landbrugs finansielle stilling tror jeg ikke kommer til at ligge højt. Det er ikke noget, jeg kan se for mig.