Solen skinnede udenfor og i overført betydning også indenfor hos Agri Nord, der havde inviteret til informationsmøde om mulighederne i solcelleanlæg.

- Solceller spås en stor fremtid, og væksten i solceller er større end for andre energiformer, sagde uvildig energiekspert Henrik Mentz, iEnergy, der var en af dagens oplægsholdere. 120 landmænd, repræsentanter fra pengeinstitutter og andre interesserede fra hele landet var mødt op for at få gode råd. Dem fik de af Agri Nords konsulenter, ligesom de mødte energiselskabet Better Energy, der udvikler og bygger solcelleparker samt individuelle gårdanlæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På udkig efter jord

Better Energy har i dag 36 solcelleparker rundt omkring i Europa. De både bygger anlæggene, står for driften af dem og sælger den producerede el. Og de vil gerne have flere anlæg.

- Vi vil gerne bygge og investere yderligere i solceller, siger investeringsdirektør Anders Niel-sen og tilføjer:

- Alene i 2018 leder vi efter 1.000 hektar mere. Better Energy giver et sted mellem 7-15.000 kroner pr. hektar i leje, men køber helst jorden. Der ligger prisen på 160-260.000 kroner pr. hektar. Arealet skal gerne være mindst 10 hektar og opefter med en god solindstråling.

Solen er et alternativ

En solcellepark på marken er et alternativ til at dyrke eksempelvis korn, vurderer Anders Nielsen. Men på prisen vil solceller ikke kunne konkurrere med eksempelvis en højværdiafgrøde som kartofler.

- Solceller kan være med til at sprede risikoen i markbruget, men det med at blive mangemillionær - det, tror jeg ikke, kommer til at ske, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nyt rådgivningsområde

Virksomhedsrådgiver Jacob Frey Hansen, Agri Nord, der rådgiver indenfor solceller, er meget positivt overrasket over det store fremmøde.

- Det var dejligt at se så mange mennesker, siger han.

Han ser store fremtidsperspektiver i solcelleenergien og ser frem til at få nogle konkrete projekter på bordet.

- Inden du skriver under på kontrakter - der forpligter dig 20-30 år frem i tiden - så er der en række skattemæssige og juridiske spørgsmål, du bør overveje. Her har Agri Nord kompetencerne til at hjælpe dig, siger han.