Abonnementsartikel

SLF har ansat Annette Dam som rådgiver med speciale i økologiske kartofler. Annette Dam har levet i en verden med kartofler lige fra barnsben og ved, hvordan kartoflen får de bedste vækstbetingelser.

- Kartofler er afhængige af vejret. Og med særligt de økologiske kartofler er du i kapløb med tiden: Du skal have gjort jorden varm og lagt dem tidligt. Jeg plejer at sige, at den første dag, jorden kan støve, skal de lægges. De skal nå at blive store nok, inden de skal op igen. De økologiske planteavlere skal virkelig have fokus på de ting, der ikke må galt, for der er ingen bekæmpelsesmidler for eksempelvis skimmel, du kan tage i brug som økolog, fortæller Annette Dam, nyansat rådgiver hos SLF med speciale i økologiske kartofler.

Giver det spark, der skal til

Gårdejer Flemming Skov fra Vojens fortæller, at Annette Dam har det ekstra fokus der skal til, for at få kartoffelavlen til at lykkes.

Han har kendt Annette Dam i gennem 8 år, hvor hun har lavet kartoffelforsøg på hans gård, og han har gennem årene benyttet sig af hendes rådgivning:

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi kartoffelavlere har et udbyttepotentiale, som er langt større end det, vi reelt får udnyttet. Annette er god til at få det potentiale fremdyrket - hun formår at sparke lidt til de ting, vi måske ikke får gjort i tide, siger Flemming Skov.

- Hvorfor eksempelvis vente med at tage kartoflerne op i morgen, hvis nu vejret er perfekt i dag. Netop den rette timing er Annette ekspert i, fortæller Flemming Skov.

- Annette Dam har det drive og den gnist, vi har brug for. Jeg tror, hun kan være med til at flytte erhvervet, siger Flemming Skov ? og påpeger også behovet for eksempelvis erfagrupper og landsforsøg.

Flemming Skov driver 40 hektar jord med såvel stivelseskartofler, lægge- samt spisekartofler.

En del af Syddansk Økologi

Annette Dam bliver en del af SLFs planteavlsteam, hvor hun især skal danne team med en anden af husets specialister, planteavlskonsulent Erik Mikkelsen, som rådgiver om konventionelle kartofler.

Annette bliver også tilknyttet Syddansk Økologi, som er et økologisk samarbejde i Sønderjylland og på Fyn mellem foreningerne SLF, LRS, LandboSyd og Centrovice.

Annette Dam kommer fra en stilling som rådgiver hos Kartoffelmelscentralen (KMC) i Brande, hvor hun havde hovedansvaret for forsøg.