De første kompakte tallerkenharver kom på markedet for cirka tyve år siden, og He-Va var blandt de første producenter til at introducere redskabet med to rækker tallerkner efterfulgt af valse, som pakker jorden. Hos den danske producent fik harven navnet, Disc-Roller, og blev lanceret i både liftophængte og bugserede modeller.

Den brugte Disc-Roller, der er se hos Anker Bjerre A/S, er bugseret og har en arbejdsbredde på 6,3 meter. Den er monteret med en V-profil valse og dybdehjul på sidesektionerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Takkede kanter på He-Va Disc-Roller minimerer risikoen for, at tallerkenerne slæber, når de eksempelvis rammer en dynge halm.

Fuld bearbejdning

Ved omstilling til transport løftes de to sidefløje til lodret og drejes herefter fremad og låses i et transportbeslag. Det giver en transportbredde på under 2,45 meter. Under arbejdet i marken bærer valsen redskabet, og når der vendes på forageren, løftes discene fri af jorden. Harven er med elektronisk dybdestop, og det kræver derfor kun en aktivering af olieudtaget, for at hæve eller sænke discene til den indstillede arbejdsdybde. Med en kontakt kan dybdestoppet afbrydes, så der kan foretages en dybere bearbejdning af jorden, hvis det er nødvendigt.

De to rækker tallerkner er monteret henholdsvis plus og minus 18 º i forhold til kørselsretningen. Et enkelt træk giver derfor fuld bearbejdning af hele jordoverfladen. Discene er monteret på vedligeholdelsesfrie nav, og med femdobbelt tætning som sikrer, at skidt og støv ikke trænger ind i til lejet. Discene er med individuel affjedring, og for at sikre at harven efterlader en hel jævn overflade, er den monteret med justerbare kanttallerkner.

Aggressiviteten ændres med dybden

For at bevare et tilstrækkeligt overlap imellem discene, når arbejdsdybden er begrænset, anvender He-Va på Disc-Roller forholdsvis flade tallerkener. Takkede kanter minimerer risikoen for, at tallerkenerne slæber, når de eksempelvis rammer en dynge halm.

Den vinklede montering og udformningen af discene bevirker, at angrebsvinklen ændres efterhånden som arbejdsdybden øges. Den mere aggressive indstilling betyder, at discene nærmest trækkes i jorden og derfor holder den indstillede arbejdsdybde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mulighed for forredskab

Den brugte harve er monteret med en V-profil valse, der giver en effektiv knusning af knolde og en god kontakt imellem jord og planterester. Alternativt kan Disc-Roller leveres enten med en T-profil valse eller med en kraftig rørvalse.

Skal Disc-Roller anvendes til etablering af såbed, tilbyder He-Va spring-board som forredskab til harven. Til etablering af efterafgrøder tilbyder He-Va beslag til Multi-Seeder, som blæser frøene ud foran valsen.

He-Va leverer Disc-Roller med arbejdsbredder på 2,5 - 8,0 meter.