DEBAT - Kom ud og mål vandet på landet, hvor ålegræs og andre vandplanter trives, fisk svømmer og hvor vi leverer det rene grundvand til byerne. Vi ser desværre ikke politikerne herude, til gengæld taler de i medierne med bekymrede miner om manglende fokus på usikkerhed. Bekymringspolitikerne fra hovedstaden har således igen i denne weekend haft overtaget i visse medier. Naturfredningsforeningen har nemlig betalt en forsker, der sidder i en kælder i Århus, for en konstrueret katastrofeberegning. Med bekymrede rynker i panden har Maria Gjerding fra Enhedslisten og Ida Auken fra De Radikale skræmt danskerne.

Det, der burde skabe bekymring, er, hvor let disse politikere og deres medløbere har det i medierne og hvor lemfældigt anden seriøs forskning behandles. Miljøområdet er kompliceret, netop derfor burde det ikke forfladiges på den måde, det foregik i weekenden. Hvor var medierne, da en gruppe internationale forskere uddelte sønderlemmende kritik af de danske modeller, der bruges i vandmiljøplanerne? Hvor var medierne, da disse forskere understregede, at det er forholdet mellem nitrat og fosfor, det drejer sig om, og ikke en ren dansk kvælstofforskrækkelse. Hvor er medierne, når Århus Universitet nu præsenterer nye beregninger baseret på målinger, der viser, at der i 2016 var mindre nitrat i danske vandløb end i de fire foregående år? Hvor er medierne, når vandplanterne breder sig og naturen har det godt?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Disse mange fakta passer ikke ind i bekymringspolitikernes rynker. De er endnu engang i et politisk ærende mod Landbrugspakken. Det skal gå hurtigt nu, før de positive målinger og budskaber fra virkeligheden kommer frem. Så de trækker selvbestaltede udsagn frem ? udsagn, der bygger på selektive udpluk af landbrugspakkens beregninger og udelukkende skal bruges til at skabe usikkerhed med beskeden: Vi ved ikke, hvad der kan ske.

De evigt bekymringsparate medier burde ikke hoppe på en sådan limpind, men udsætte Auken og Gjerding for dybdeborende spørgsmål og gå i dybden med de internationale forskeres rapport og de glædelige meldinger fra Århus Universitet. Husk også: kvælstof er ikke gift, det er en vigtig byggesten til det for os så livsvigtige protein.