På Agritechnica viser Dal-bo en ny MaxiCut. Den danske producent af tromler og jordbearbejdningsudstyr fortæller, at arbejdsprincippet i den nye Dal-bo MaxiCut 920 er lige så enkelt, som det er effektivt: Stubbene bliver sønderdelt og knust af en tung knivtromle og let opblandet med jord på markens overflade, så mikroorganismerne kan starte deres arbejde med at omsætte planteresterne. MaxiCut er samtidig et effektivt middel mod overvintrende insekter og eventuelle svampesygdomme.

Summen af 8 års erfaring

MaxiCut-princippet er ikke nyt for Dal-Bo, da man siden 2009 har produceret Dal-Bo MaxiCut med op til 6 meters arbejdsbredde. MaxiCut 600 sælges typisk til kunder med stort behov for 'cut' af stubbe efter grove afgrøder som raps, majs eller solsikker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dalbo fortæller, at kunderne har været meget tilfredse med resultatet efter en overkørsel med MaxiCut, men flere har ønsket en større arbejdsbredde og endnu større kapacitet.

Den lanceres nu på Agritechnica, for Dal-Bo har siden 2009 opsamlet kundernes erfaringer med en seks meter udgave og deres ønsker til en endnu større version af MaxiCut. Samlet set udgør det et uvurderligt erfaringskatalog, der er rygraden i designet af den nye 9,2 meter model.

Udviklingsafdelingen har oversat erfaringerne til tekniske specifikationer, optimeret nogle elementer, forstærket andre og ikke at forglemme udviklet og patenteret et dæmpningssystem til ophænget af tromlesektionerne. Samlet set udgør det et solidt fundament for den nye Dal-Bo MaxiCut 920.

Høj hastighed

MaxiCut-tromlen består af en 610x7 millimeter ståltromle, som skal fyldes med vand. Udvendigt er tromlen monteret med 15 stk. 100 milimeter knive, så diameteren bliver 825 millimeter. Dette giver en klippelængde på cirka 170 millimeter. Totalvægten på det kraftige redskab er 13,5 ton, så arbejdstrykket er ca. 1.470 kg pr. meter i hele redskabets bredde. Der er altså et stort tryk bag knivenes bearbejdning af stubbene. De tre tromlesektioner er ophængt i et pendlende ophæng, der tillader tromlesektionerne at bevæge sig uafhængigt af hinanden, så de følger terrænet.

Et ekstra vinkelret snit med bølgediske

Siden de mindre modeller af MaxiCut blev lanceret, er MaxiCut blevet udviklet på flere områder. Foran selve knivtromlen kan der f.eks. nu monteres 490 millimeter bølgediske, der skærer stubben i fremkørselsretningen, mens knivtromlen arbejder på tværs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der findes foreløbigt to typer - begge er med en diameter på 490 millimeter, men med forskellig bredde på henholdsvis 23 og 60 millimeter. Så man kan vælge den aggressivitet hvormed diskene skal angribe stubben.