Det kan være en kompliceret affære at vælge de rigtige dyser, når der skal sprøjtes på markerne. Det har nu fået en af landbrugets førende sprøjteeksperter til at teste udvalgte dyser, og resultatet er, at landmanden kun behøver en dyse fremfor for flere forskellige.

Ingen dysedrej

Lige nu skal høsten i hus, men snart arbejder maskinerne med at sprøjte på markerne. En opgave der kræver nøje overvejelser, fordi det er vigtigt at kombinere dyserne rigtigt til de mange forskellige sprøjteopgaver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en omfattende opgave. Har man for eksempel en 24 meter sprøjte, skal man ud og dreje 48 dyser for at ændre til en anden dyse. Derfor vil mange gerne køre med en dyse eller maksimalt to, så de ikke i tide og utide skal dreje på dyserne, siger Hans Thostrup, der er teknisk rådgiver hos LMO og en af landbrugets førende sprøjteeksperter.

Letter arbejdet

I forsøget på at forenkle processen, og lette arbejdet for landmændene, har Hans Thostrup derfor testet udvalgte dyser. Der findes i dag hundredevis af mærker og forskellige dysemodeller, hvilket gør det kompliceret at vælge de helt rigtige dyser.

Igennem erfaringer og tests kan Hans Thostrup konkludere, at man kan nøjes med en enkelt dysetype.

- Der er tre dysemærker, som kan faktisk kan sikre, at man kun behøver at bruge en dyse. For eksempel kan en vinklet 03 dyse faktisk klare det hele. I en test med en 03 dyse, en tilsvarende 04 dyse yderst på bommen, der er større og burde give mindre afdrift, kan man tydeligt se, at 03 dysen vinder. Inderst er så den gamle lowdrift dyse, som hovedparten har kørt med, men som har meget mere afdrift og virker ikke bedre i de fleste situationer, siger Hans Thostrup.

Nye krav

Reglerne fra sidste år om afstandskrav giver landmændene mulighed for at nedsætte afstanden til vandløb, søer og § 3-områder, når de sprøjter med plantebeskyttelsesmidler. Disse regler er pr. 1. august blevet udvidet til krav om 75 procent afdriftsreduktion ved sprøjtning med prosulfocarb, aktivstoffet i Boxer, og andre kemikalier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hans Thostrup fastslår, at valget at dyser er helt afgørende for at landmændene får det optimale afkast på markerne.

- Det er klart, at det derfor også for landmændene vil være både tidsbesparende og langt mere effektivt at kunne skære ned på antallet af dyser. Det er en langt mere optimal løsning, konkluderer han.