Det er vigtigt at være en faglig dygtig landmand, men det er lige så vigtigt at være en dygtig handelsmand, mener Erik Bendix Jensen, som er driftsøkonomikonsulent i Djursland Landboforening. Han sidder til dagligt blandt andet med driftsbudgetter, investeringsrådgivning og analyser af årsrapporter i foreningen, og han mener, at landmanden skal skrue op for det gode købmandskab.

- Al respekt for at der bliver lavet en god handel, når der handles maskiner, men det er et engangstal. Man skal ikke negligere den daglige 'ene øre', som kommer til at betyde mindst lige så meget i den sidste ende, understreger Erik Bendix Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Al respekt for at der bliver lavet en god handel, når der handles maskiner, men det er et engangstal. Man skal ikke negligere den daglige 'ene øre', som kommer til at betyde mindst lige så meget i den sidste ende.

- Erik Bendix Jensen, driftsøkonomikonsulent, Djursland Landboforening

Den gode købmand

Erik Bendix Jensen forklarer, at landmanden skal være fremsynet og klar over, hvad der rører sig i verden, særligt når der skal handles ind til bedriften. Det kan nemlig ses i årsrapporterne i den sidste ende, om landmanden har formået at købe eller sælge til den bedste pris. Et godt eksempel kunne være mælkeproducenten, som producerer to millioner liter mælk om året. Her kan en enkelt øre per kilo betyde en merindtjening på 20.000 kroner om året.

- Når produktionerne i dag er så store, så bliver den sidste øre lige pludselig vigtig, understreger Erik Bendix Jensen og fortæller, at landmanden skal holde sig orienteret om markedet i ind- og udland på de mange uvildige platforme, der findes.

- Det skal være fremsynet og kunne ramme ind i markedet på det helt rigtige tidspunkt. Så er landmanden også forberedt, når telefonen ringer fredag eftermiddag, og han bliver spurgt, om han vil handle. Så kan han jo spørge sig selv, hvis fordel det er.

Tal der stikker

De store produktioner gør det svært for selv den mest erfarne landmand at læse de mange tal. Derfor er analyser af årsrapporterne et vigtigt redskab, når der skal være styr på bedriftens økonomi. Når Erik Bendix Jensen analyserer en årsrapport, så bliver hver eneste produktionsgren delt op. Alle indtægter og udgifter bliver isoleret, så det er muligt at holde øje med hver enkelt post. Her mener driftsøkonomikonsulenten, at det er hans pligt uopfordret at kontakte landmanden, hvis der sker uforklarlige afvigelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis der er tal, der stikker i øjnene, så skal jeg have ekstra fokus på, hvad der er gået galt her og forsøge at få det opklaret, mener han.

Selvom Erik Bendix Jensen er klar over, at de mange landmænd 'stejler' over forslaget om en strategi i bedriften, så er det præcis det, han anbefaler, hvis landmanden vil bevare overblikket, have overskud og blive fremsynet.

- Jeg vil vove at påstå, at en af de store udfordringer ligger hos landmanden selv. De skal være omstillingsparate, og de skal selv kunne tage imod den nye udvikling. Hvis de ikke evner det, så bliver de simpelthen kørt over. Tingene sker bare hurtigere og hurtigere i dag, uanset om vi vil det eller ej, forklarer han.

En strategi vil også sende et entydigt budskab til omverdenen og ikke mindst kreditorerne, som også spiller en rolle i et moderne dansk landbrug, mener Erik Bendix Jensen.

- Det sender et stærkt signal, at man har en strategi, som man holder fast i. Landmanden skal gøre det, han siger, og holde fast i det.