Svampe, vira og bakterier kan alle bruges i mikrobiologisk bekæmpelse, og er alle gode våben i kampen mod skadedyr. Landmanden kan bruge for eksempel svampesporer til at bekæmpe bladlus eller frugtavleren vira til at inficere æbleviklerlarver.

Og i takt med, at markedet og interessen for mikrobiologisk bekæmpelse vokser, kommer nye spørgsmål op til overfladen - hvordan påvirker indsatser med mikrobiologisk bekæmpelse andre effektive former for biologisk bekæmpelse? Vil mikrobiologisk bekæmpelse for eksempel samarbejde med eller modarbejde nytteinsekter som rovinsekter og snyltehvepse?

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

For på trods af, at mikrobiologiske midler har mange fordele, er der stadig meget, vi ikke ved om biologisk bekæmpelse af skadedyr, og de forskellige midlers effekt på nytteinsekter. Den viden er vigtig, fordi mikrobiologisk bekæmpelse netop ikke skal have negative konsekvenser for de andre naturlige mekanismer, der beskytter afgrøderne. Sådan fortæller lektor Lene Sigsgaard, der har beskæftiget sig med mange typer af biologisk bekæmpelse siden 90'erne.

Hun vejleder et ph.d.-projekt fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på KU, der netop er kommet i mål med de første resultater for et studie, der skal kortlægge, hvordan landmanden bedst bruger de forskellige mikrobiologisk bekæmpelse i samspil med andre former for biologisk bekæmpelse.

Og der er godt nyt, lyder det fra ph.d.-studerende bag de seneste forsøg, Ana Gorete Campos de Azevedo, der har testet svampen Metarhizium brunneums effekt på den nyttige bladlusgalmyg.

- Der har været bekymring for, at mikrobiologisk bekæmpelse af skadedyr med den svamp har en negativ effekt på de naturlige fjender, vi også bruger i biologisk bekæmpelse. Det er vigtigt at finde ud af, om vi kan sætte ind med svampen i kombination med for eksempel rovgalmyggen, for de har begge et stort potentiale for at bekæmpe skadedyr i dansk planteavl, siger hun og konkluderer:

- Vi fandt ud af, at det overordnet godt kan lade sig gøre at bruge begge former for biologisk bekæmpelse sammen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Agro, der udkommer fredag den 14. juli kan du læse resten af artiklen. Men allerede nu kan du læse artiklen ved at klikke her:

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Der kan bestilles abonnement på http://www.agrar-plus.dk/agro eller telefon 76 20 79 70.