Det er ofte besværligt at finde ud af, om hveden, majsen eller andre planter har brug for fosfor. De klassiske symptomer på fosformangel, som den rødlige farver der kommer frem på bladene, kan være vanskelige at skelne fra andre sygdomme og generelle stresssymptomer ved planterne.

Og endnu vigtigere er det, at det oftest er for sent at tilsætte mere fosfor, når først den røde farve viser sig.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Derfor er forsikringsgødskning, hvor man tildeler ekstra P-gødskning for at sikre et tilstrækkeligt højt udbytte, en anvendt praksis blandt landmænd og konsulenter.. Men med skærpede miljøkrav til landbruget, inklusiv de nye P-reguleringer fra 2017, vil der kun blive mere fokus på, hvordan vi kan optimere brugen af næringsstoffet i planteproduktionen og undgå unødvendig gødskning.

På Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet har PhD-studerende Andreas Carstensen udviklet en ny målemetode og et dertilhørende håndholdt apparat. Den nye P-måler gør det muligt at afsløre afgrødens P-indhold i det tidlige vækststadie og løbende henover vækstsæsonen, længe før der opstår visuelle symptomer.

- Målemetoden er en mulighed for at forbedre og regulere gødningsstrategierne, fordi man kan korrigere både en potentiel udbyttenedgang og overgødskning. Vi tror på, at det har stort potentiale i dyrkning, fordi man nu har et pålideligt værktøj til at planlægge gødskningsstrategien ud fra, siger PhD-studerende Andreas Carstensen, der står bag forskningsprojektet og måleren.

I Agro, der udkommer på fredag den 10. februar kan du læse mere omkring den praktiske brug af apparatet og mere om de tanker, der ligger bag udviklingen.

Men allerede nu kan du læse artiklen ved at klikke her:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Der kan bestilles abonnement på http://www.agrar-plus.dk/agro eller telefon 76 20 79 70.