Lyt til artiklen:

Bakterier kan blive et grønt alternativ til pesticider

00:00
Hastighed: ???x
01:53

EU har sat mål om at halvere brugen af sprøjtegifte inden 2030, og blandt andet derfor ledes der efter andre - og mere bæredygtige - måder at bekæmpe skadedyr på, skriver Videnskab.dk.

Forskere fra Aalborg Universitet og University of Melbourne i Australien giver et bud på, hvordan bakterier kan være med til at revolutionere skadedyrsbekæmpelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Torsten Nygaard Kristensen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet håber på, at bakterierne en dag kan erstatte gift mod bladlus og potentielt andre dyr, der ødelægger afgrøder.

- Vi er startet med bladlus, fordi de er et stort problem i store dele af verden, men vi kunne også have fokuseret på andre skadedyr i landbruget. Og ja, på sigt kan metoden måske bredes ud til at være et værktøj til også at bekæmpe andre skadedyr, fortæller Torsten Nygaard Kristensen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet.

Får færre afkom

Forskerne har haft succes med overføre endosymbionter, som er bakterier, der lever inde i blandt andet ærtebladlusenes celler, til en anden art af bladlus kaldet ferskenbladlus.

Bakterien påvirker en lang række egenskaber i ferskenbladlusene og betyder blandt andet, at de får færre afkom, er mindre robuste overfor varmestress og lever kortere.

Bakterien hæmmer bladlusenes evne til at sprede plantesygdomme, der skader afgrøder. I øjeblikket bekæmpes bladlus primært med pesticider, men det er ikke bæredygtigt, fordi skadedyr udvikler resistens, og fordi sprøjtegifte kan udgøre en miljø- og sundhedsmæssig risiko, skriver Videnskab.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere om forskningen i bladlus.