Fronterne skærpes nu i debatten om de grundvandsdata, som Danmark har leveret til EU.

Bæredygtigt Landbrugs advokat har kaldt de danske indberetninger for en traktatkrænkelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kommissionen opfatter det ikke som dens opgave at beskytte borgerne mod overgreb fra deres egne myndigheder.

Hans Aarestrup, direktør Bæredygtigt Landbrug.

Og vicedirektør Mads Leth-Petersen, Miljøstyrelsen, har i et svar blot henvist til, at EU-Kommissionen ikke har rejst kritik af overvågningsprogrammet.

Det har fået Bæredygtigt Landbrugs direktør, Hans Aarestrup på banen.

Han kalder Mads Leth-Petersens svar for snik-snak.

Ikke Kommissionens opgave

Hans Aarestrup peger på, at det er ret naturligt, at Kommissionen ikke har kritiseret de danske indberetninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det siger intet i sig selv. Kommissionen opfatter det ikke som dens opgave at beskytte borgerne mod overgreb fra deres egne myndigheder, siger Hans Aarestrup.

Han citerer juraprofessor Peter Pagh, som har fastslået, at vi har lov til at lave lige så mange tåbelige regler for os selv, som vi har lyst til. Det blander Kommissionen sig ikke i. Det er også derfor vi har været nødt til at stævne staten i forskellige sammenhænge, tilføjer Hans Aarestrup

Tyske målinger

Hans Aarestrup mener heller ikke, at Mads Leth-Petersens henvisning til tyske forhold kan bruges til at forsvare den danske praksis.

- Tyskland er i gang med at ændre fra under 200 målepunkter til 700 målepunkter primært i landbrugsland. Det sker netop, fordi man skal kunne give en repræsentativ fremstilling af det, der er påvirket af landbrugsdrift, forklarer Hans Aarestrup.

Kravet om målinger under landbrugsjord hænger i denne forbindelse sammen med, at Tyskland har store skov og bjergområder, som ikke skal tælles med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Derudover skal tyskerne også intensivere overvågningen i landbrugsområderne, da de tidligere ikke havde tilstrækkeligt mange målinger, siger Hans Aarestrup.

- I Danmark er størstedelen heldigvis landbrugsjord, så her betyder det ikke helt så meget, men naturligvis skal tallene være repræsentative for grundvandet under landbrugsjorden, da vi ikke skal stå på mål for det der sker under byerne, siger Hans Aarestrup.

Opfordring til handling

- Mads Leth-Petersen kan lige så godt komme i gang med at få tegnet et mere retvisende billede der kan sendes til EU, i stedet for at bliver ved med at snakke uden om, siger Hans Aarestrup.

- Når alt kommer til alt, kan ikke engang Mads Leth-Petersen tro, at 20 procent af grundvandet under de danske marker indeholder mere end 50 milligram nitrat, tilføjer han.