Det er nemlig ikke kun i Danmark, at kunderne entrerer med Seges for at sikre stabil drift af anlæggene. I de seneste par år har specialkonsulent Niels Østergaard, der er afdelingens ekspert på området, løst opgaver i Thailand, Taiwan og senest har han hentet en ordre i Kina. Her skal Seges for virksomheden Beijing Waters designe et anlæg, som skal behandle madaffald og spildevandsslam. Når ordren er effektueret kan der følge opgaver op yderligere fire biogasanlæg.

I Thailand var opgaven at designe anlæg til behandling af elefantgræs og forskelligt affald fra restauranter, mens det i Taiwan handlede om at få det bedste udbytte af tynd svinegylle. Netop evnen til at få anlæg til at fungere med vidt forskellige input er, ifølge Niels Østergaard, en af de vigtigste årsager til, at der kan hentes ordrer i Asien, ud over selvfølgelig i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ofte viser det sig så at være små eller mindre justeringer, der skal til for at få anlægget til at køre optimalt,

Niels Østergaard, specialkonsulent Seges

Her har Seges opgaver for flere biogasgårdanlæg og for Nature Energy, der inden for de seneste år har sat flere storskala biogasfællesanlæg i drift.

- Det vi kan, bedre end mange andre, er at sikre stabil drift af biogasanlæg. Det er selvfølgelig meget afgørende, specielt når der er et stadigt flow af for eksempel affaldsprodukter, der skal omsættes i anlægget. Vi har således også været brugt som problemknusere, hvor vi er inde og justere på allerede eksisterende anlæg, der ikke fungerer tilfredsstillende, fortæller Niels Østergaard.

Kina er interessant

Udover den nødvendige indsigt, så handler det vellykkede biogasprojekt i høj grad om tålmodighed og en minutiøs tilgang til at få teknikken til at fungere.

- Jeg har set rigtig mange eksempler på anlæg, der ikke fungerede ordentligt. I en stor del af de tilfælde kunne man løse problemerne ved at gå systemet igennem i detaljer. Ofte viser det sig så at være små eller mindre justeringer, der skal til for at få anlægget til at køre optimalt, siger Niels Østergaard, der inden han kom til Seges blandt andet har arbejdet med biogasanlæg for Rambøll og Carl Bro, blandt andet også i Asien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er via den fortid, at kontakterne er skabt til kunderne i Østen. Særligt Kina ser Niels Østergaard stort potentiale i.

- Det er jo et voldsomt stort marked. Kineserne har meget fokus på husdyrproduktion, genanvendelse, bioenergi og gødskning, så vi bør have gode muligheder for at hente flere opgaver i fremtiden, siger Niels Østergaard.