Danskernes køb af økologiske varer vokser så massivt, at der allerede i næste omlægningsrunde er behov for hele 60.000 nye økologiske hektar for at følge med efterspørgslen. Det viser en ny prognose fra Økologisk Landsforening.

- Der er allerede 60.000 hektar under omlægning til økologi lige nu, men der skal yderligere 60.000 øko-hektar til for at matche efterspørgslen. Inden for alle områder er der behov for flere økologiske varer, men der er akut mangel på økologisk frugt og grønt, oksekød, brødkorn og foder, siger Henrik Hindborg, markedschef i Økologisk Landsforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Inden for alle områder er der behov for flere økologiske varer, men der er akut mangel på økologisk frugt og grønt, oksekød, brødkorn og foder,

Henrik Hindborg, markedschef i Økologisk Landsforening.

80.000 tons øko-foder

Foreningen har kontaktet de landmænd, der er i gang med at lægge om til økologi, samt de økologiske landmænd, der er ved at udvide deres produktion, for at undersøge, hvilke økologiske råvarer der pt. er på vej. Det er således holdt op imod den estimerede udvikling i det samlede øko-salg herhjemme samt til eksportmarkeder.

- Der er behov for en fordobling af den nuværende produktion af økologiske grøntsager ? indenfor alt fra kartofler, kål, løg, rodfrugter, salat, væksthusvarer og et bredt sortiment af lettere og finere grøntsager. Samtidig er der behov for meget mere økologisk frugt. I dag er den årlige produktion kun på ca. 7.000 tons, og der er behov for yderligere 45.000 tons øko-frugt om året. Det gælder særligt æbler, men også for eksempel pærer og blommer samt en bred variation af bær, siger Henrik Hindborg.

Der foruden er der behov for yderligere cirka 1.000 tons oksekød, 25.000 tons økologiske brødkorn, og cirka 10.000 tons økologisk grynhavre per år.

- Indenfor de næste to år vil der samlet set være ekstra ca. to millioner økologiske dyr, der kommer ud under åben himmel. Derfor et der også et meget stort behov for en større produktion af økologisk foder til den øgede husdyrproduktion. Helt konkret er der behov for yderligere cirka 80.000 tons foderkorn og bælgsæd alene til handelsfoder. Så økologiske planteavlere går kronede dage i møde, forklarer Henrik Hindborg.