Forestil dig, at du ikke behøver at hente foder i stakken, hælde det i blanderen eller fodre det ud i stalden. Det lyder som luksus, men det kan faktisk blive virkelighed - også uden at køerne går sultne i seng.

Schuitemaker har nemlig lavet en fuldautomatisk foderrobot, som Brørup Traktor- & Maskincenter har med på Agromek. Robotten henter selv ensilagen i stakken, læsser hvad der ellers skal bruges i foderrationerne, blander det hele, kører ind i stalden og fodrer ud. Og nå ja, den skubber også lige evt. restfoder på foderbordet ind til ædepladserne, når nu den er i gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Robotten kan være med til at spare arbejdskraft, og samtidig giver den god fleksibilitet, fordi man selv styrer, hvor mange gange pr. dag, der skal fodres, uden at det kræver ekstra arbejdskraft, siger Svend Aage Jensen fra Brørup Traktor- & Maskincenter.

Stor interesse

Produktet er så nyt, at det endnu ikke er solgt i Danmark, men Brørup Traktor- & Maskincenter har allerede oplevet stor interesse for den nye foderrobot.

- Vi allerede en otte-ti landmænd, som har udtrykt interesse for at komme ned til Holland, hvor robotten produceres, så de kan se nærmere på den, fordi de mener, at det er et spændende projekt, siger Svend Aage Jensen.

Ude og inde

Den fuldautomatiske foderrobot fra Schuitemaker passer sig selv, og kan køre både ude og inde.

Når maskinen kører rundt udenfor, navigerer den med GPS RTK-signal, mens den bruger transpondere i gulvet, når den bevæger sig rundt i stalden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis mælkeprisen bliver ved med at stige, tror jeg, at der vil være et godt marked i Danmark for robotten. Udover at man sparer arbejdskraft til at føre maskinen, så betyder foderrobotten også, at man kun har én maskine, der skal vedligeholdes, siger Svend Aage Jensen.

Maskinen er udstyret med en blokskærer, så man altid får et rent snit i stakken, og dermed minimerer ilttilførslen til ensilagen.