Udflytningen af medarbejdere i NaturErhvervstyrelsen har, som mange frygtede, betydet længere sagsbehandlingstider.

Hos Agri Nord har man blandt andet oplevet mange kunder, som må vente månedsvis på udbetalinger i forbindelse med tilsagn om støtte til staldbyggerier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har en meget positiv dialog med medarbejderne i NAER, og vi oplever ofte, at de prøver at forstå den situation, landmændene står i. Men det ændrer ikke på, at sagsbehandlingstiden i mange sager har været alt for langsom, siger natur- og miljøkonsulent hos Agri Nord, Carsten Aarup.

Ventet et havlt år

En af de berørte landmænd er Henrik Dalgaard, der også er næstformand i Agri Nord. Han måtte vente i over seks måneder på en midtvejsudbetaling til sit staldbyggeri.

- Vi har stor forståelse for, at det giver turbulens, når en styrelse flytter, og kompetencer forsvinder. Men vi taler om landmænd, som har fået tilsagn og derfor baseret deres økonomi på, at udbetalingerne kommer til tiden. Manglende likviditet er et af de største problemer for mange landmænd lige nu, og det har derfor store konsekvenser at vente måneder på udbetalingerne, siger Henrik Dalgaard.

Vær klar til december

- Lige nu er flere landmænd begyndt at få tilsagn/afslag på ansøgningerne om økologisk investeringsstøtte. Det er afgørende, at alle får svar inden 1. november, hvor næste pulje åbner. Ellers har de ikke mulighed for at vurdere, om de skal søge igen, siger natur- og miljøkonsulent Carsten Aarup.

Næste store opgave er i december, hvor enkeltbetalingsordningerne skal udbetales.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg synes, der er god grund til at være bekymrede for, hvor vidt styrelsen er klar til at håndtere det store arbejdspres, når vi tager i betragtning, hvad vi har oplevet hen over sommeren med lange sagsbehandlingstider. Vi kan derfor kun opfordre til, at hvis man er det mindste i tvivl om, hvor vidt man kan løfte opgaven rettidig, så skal man allerede nu tænke i plan B, mener Henrik Dalgaard.

Han foreslår blandt andet, at man kan foretage delvise udbetalinger i sager, hvor man er i tvivl om, hvor vidt landmanden er berettiget til det fulde beløb der er søgt om - eller hvis styrelsen ganske enkelt mangler hænder til at færdigbehandle alle sager til tiden