I 2012 købte tyske Ropa VM kartoffeltechnik, og trådte ind på kartoffelmarkedet. I første omgang kun kartoffeloptagere. Siden 2012 har Ropa haft 60 nul-serie maskiner til at køre i Tyskland, og den endelig serie-produktion er netop startet op fra fabrikken i Stittelsdorf, Bayern i det sydlige Tyskland.

- Det bevidner også om, at Ropa vil være helt sikker på, at maskinerne er klar til markedet, fortæller Erik Hermansen, salgschef hos Maskinpartner, som er blevet underforhandler af Ropa-kartoffeludstyret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Importen ligger hos Johs. Mertz på Lolland og Falster, som i en længere årrække har haft importen af de gule Ropa-roemaskiner.

Hydrauliske maskiner

Ropa har dog ikke blot fortsat produktionen af de grønne VM kartoffeltechnik-maskiner, men har startet fra nul og opbygget en helt ny maskine.

- Maskinerne er fuldhydrauliske, og det betyder blandt andet, at chaufføren har mulighed for at stille hastigheder på samtlige ruller og bånd på hele maskinen, fortæller Erik Hermansen.

Maskinen er udstyret med 4 pick-bånd samt en otte ton tank.

- Chaufføren er også mulighed for at stille højden på kamrullerne på enkelt-rækkeniveau.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Smal på vejen

Optageren vil på vejen kun være tre meter bred, mens maskinen på marken skydes ud til en bred maskine med stor stabilitet.

- Akslen på maskinen er udskydelig, hvilket betyder, at optageren på vejen blot er tre meter bred, mens maskinen på marken får en stor stabilitet når de to 850 millimeter brede dæk skydes ud i arbejdsposition.

Det hele styres fra terminalen i kabinen, som er touch følsom. Chaufføren har mulighed for at gemme seks forskellige programmer til seks forskellige kartofeltyper, og derved hurtigt skifte mellem de mange indstillinger.

- De mange sektioner kan også let stilles på én gang. Eksempelvis skal chaufføren ikke ind på hvert enkelt pick-bånd for at stille båndene eksempelvis 20 omdrejningerne op i hastighed, det hele kan gøres sektionsvis, hvis det ønskes, fortæller Erik Hermansen, som ser frem til at vise maskinen frem til interesseret i Grindsted tirsdag den 25. oktober.

Demonstrationen finder sted på Lamborgvej 6, 7200 Grindsted fra 10.00 til 15.00.