Abonnementsartikel

Der er alt for mange, der ikke kan kende forskel på dit og mit, og det betød i 2015 en stigning på omkring 30 procent i antallet af stjålne landbrugs- og entreprenørmaskiner.

Forestil dig, at din traktor er væk, når du kommer ud på gårdspladsen efter en velfortjent nats søvn. Det mareridt bliver desværre til virkelighed for flere og flere, der oplever at få stjålet en landbrugsmaskine.

Nye tal som brancheorganisationen Forsikring & Pension har trukket til Maskinbladet viser, at antallet af anmeldte tyverier af landbrugs- og entreprenørmaskiner er steget til knap 100 i 2015. I 2014 var tallet 75 anmeldte tyverier, og der er altså tale om en stigning på omkring 30 procent.

- Generelt er forsikringsselskaberne blevet bedre til at indberette tyverierne, men der bliver også stjålet flere maskiner. Man skal være opmærksom på, at vi "kun" får indberettet tyverier af kaskoforsikrede maskiner, så tallet kan reelt være højere, siger Helle B. Pedersen, der er chefkonsulent hos Forsikring & Pension.

I 2013 meldte Forsikring & Pensions medlemsselskaber 43 maskiner stjålne på landsplan, mens tallet i 2014 steg til 75. Dengang var stigningen omkring 40 procent, mens den til 2015 var på omkring 30 procent.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

På det seneste er en bølge af tyverier af GPS-udstyr skyllet ind over landet, og det falder også godt i tråd med, at det samlede antal tyverier af landbrugsmaskiner er steget.

- Hvis man vil undgå tyverierne, så er det en god idé at låse maskinerne, og også låse dem inde i maskinhuset om natten, hvis det er muligt. Samtidig er det klogt at installere bevægelsesaktiveret lys på pladsen, så man på den måde advarer om, at der bliver holdt øje med maskinerne. Generelt kommer man langt med sund fornuft, siger Helle B. Pedersen.