16 nyskabende danske fødevareprojekter har netop fået tildelt sammenlagt 100 millioner kroner.

Pengene kommer fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP), og de går til nye projekter, der kan skabe vækst, give sunde produkter og skåne miljø- og klima. Dermed løfter de nogle af de vigtigste udfordringer for det danske fødevareerhverv, mener Miljø- og Fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi skal løfte de grønne opgaver gennem kreative løsninger i stedet for at tynge erhvervet med afgifter. Derfor er jeg glad for at give en millionindsprøjtning til en række ildsjæle med gode idéer og lyst til at skabe vækst- og arbejdspladser på bæredygtige projekter, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Bedre ressourcebrug

Flere af de projekter, der er blevet tildelt støtte, vil udvikle løsninger, der skal gøre erhvervet mere ressourceeffektivt. For eksempel kommer et projekt med et interessant bud på, hvordan man kan gøre krabbebifangst til et værdifuldt fødevareprodukt i stedet for forurening, som det er i dag.

- Hvis vi kan lave værdifulde produkter ud af de ting, der ellers skulle smides ud, så behøver man ikke være økonom for at se, at det er smart. I den benhårde konkurrence, der er på fødevaremarkederne, så er ressourceeffektivitet med til at gøre de danske virksomheder konkurrencedygtige, og det vil jeg gerne støtte, siger miljø og fødevareminister Eva Kjer Hansen

Andre projekter vil finde løsninger på, hvordan man højner den humane sundhed. Et projekt vil udvikle en ny, sundhedsfremmende fødevareingrediens baseret på presseresten fra juice af aroniabær. Et andet projekt vil teste gamle, danske sorter af ærter og bønner, som kan blive en del af fremtidens proteintilskud. Og et tredje projekt giver bud på, hvordan insekter kan omdanne restprodukter fra fødevareindustrien og blive til sundt og næringsrigt fiskefoder.

65 ansøgninger

GUDP fik i alt 65 ansøgninger i denne ansøgningsrunde. Mikael Thinghuus, der er bestyrelsesformand i GUDP, glæder sig særligt over, at ansøgningerne peger på innovative løsninger i hele værdikæden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er meget glædeligt, at der er kommet så mange nytænkende bud på, hvordan vi løser de udfordringer, som fødevareerhvervet står overfor. Det vidner om en innovativ og engageret branche. Samtidig ser vi, at de innovative løsninger og kreative mennesker findes i alle led af værdikæden, siger Mikael Thinghuus.

Om GUDP

GUDP hører under Naturerhvervstyrelsen og uddeler hvert år cirka 200 millioner kroner fordelt på to ansøgningsrunder.

GUDP understøtter projekter, der arbejder med en dobbelt bundlinje, der både løser grønne udfordringer og styrker virksomhedsforretning og vækst i fødevareerhvervet. Næste frist for at søge støtte fra GUDP er i onsdag den 2. september 2015.