Abonnementsartikel

Firmaet Gl. Buurholt Hovedgaard har taget det første eksemplar af sin nye centrifugalrenser i brug, og den har vist sig at fungere meget effektivt.

Gl. Buurholt Hovedgaard tilbyder nu effektiv tømning af amerikanersiloer, gastætte siloer og planlagre. Det foregår med en nyudviklet centrifugalrenser, som samtidig renser og polerer ukurant korn med et indhold af svampe og toksiner.

Firmaet, der i forvejen er kendt for at fremstille såsæd for landmænd over hele landet med mobile såsædsfabrikker, er allerede begyndt at køre rundt med det første lastbilmonterede eksemplar af centrifugalrenseren, som man selv har udviklet. Indledende tests viser, at renseren frarenser svampe og toksiner meget effektivt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har udviklet renseren på opfordring af CR Foderservice, der fremstiller svinefoderblandinger ude hos landmændene af landmændenes eget korn. De oplever nemlig ofte problemer med svampe og toksiner i kornet, fortæller Visti Møller, indehaver af Gl. Buurholt Hovedgaard.

Urenheder giver problemer

- Problemet er, at der lidt efter lidt opkoncentreres store mængder støv, jord og skaldele i kornet i bunden af amerikanersiloerne, når kornet gentagne gange bliver omrørt med lodretmonterede omrørersnegle. Resultatet er, at der ofte dannes svampesporer og toksiner i dette korn, forklarer Visti Møller.

Centrifugalrenseren fungerer ved, at kornet hældes ned i et rundt, hurtigt roterende sold. Herved gnubbes kernerne mod hinanden, så svampe og toksiner, der sidder på kornets skaldele, fjernes, hvorefter kernerne poleres.

Kapaciteten på centrifugalrenseren ligger på 8-25 tons i timen, alt efter forholdene, og den afleverer kornet i fire meters højde via en snegl. Kornet suges op i renseren med en medbragt suger, der monteres på landmandens traktor.