Lyt til artiklen:

Forskere skal optimere udbytter i korn med jordbakterier

00:00
Hastighed: ???x
02:32

Korn som hvede og byg er i høj grad afhængige af kvælstofgødning for at kompensere for utilstrækkelige niveauer af kvælstof i jorden.

Normalt opnås denne kompensation gennem anvendelse af kemisk gødning, hvilket kan have betydelige negative miljømæssige konsekvenser. det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

En potentiel løsning er biologisk kvælstoffiksering ved hjælp af inokulanter, som er kvælstoffikserende bakterier naturligt forekommende i jorden. Dog har disse bakterier vanskeligt ved at overleve, når de tilsættes jorden, hvilket indtil nu har gjort det til en ikke-levedygtig langsigtet løsning.

MenProfessor Simona Radutoiu ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet, er leder af et tværfagligt projekt, NSECURE, der sammen med lektor Marianne Glasius (Kemi, Aarhus Universitet) og professor Rasmus Waagepetersen (Matematik, Aalborg Universitet), har netop modtaget 15 millioner kroner til at forske i netop inokulanter.

Forskerne ved Aarhus Universitet og Aalborg Universitet søger at løse dette problem på en måde, der gavner landmændene og samtidig er mere bæredygtig.

NSECURE har til hensigt at identificere de faktorer, der begrænser disse gavnlige bakteriers ydeevne i jorden og udvikle innovative værktøjer til implementering af pålidelige og modstandsdygtige løsninger, der fremmer bæredygtigt landbrug. For at nå disse mål integrerer NSECURE tre områder: kemi, matematik og molekylærbiologi. Dette tværfaglige samarbejde er afgørende for at forstå den kompleksitet, der ligger i dette biologiske problem, og det tager højde for de perspektiver, som hvert enkelt forskningsfelt bidrager med.

- Sammen har vi opdaget, hvordan bælgplanter opretholder et mikrobielt miljø omkring deres rødder, hvilket holder de kvælstoffikserende bakterier i en gavnlig, symbiotisk tilstand. Denne bevilling giver os nu mulighed for at anvende vores viden og kapacitet til at samarbejde på tværs af discipliner for at løse udfordringen med at opretholde et mikrobielt miljø i kornets rodnet, så gavnlige bakterier kan trives og levere fikseret atmosfærisk kvælstof til deres plantevært, siger Simona Radutoiu.