Lyt til artiklen:

Analyse: Høj risiko for mykotoksiner i høsten 2023

00:00
Hastighed: ???x
01:15

Vedvarende regn tæt på høsten har ført til store fusarium-udfordringer i hvede og byg i hele Nord- og Vesteuropa. Det viser Alltechs analyse af den europæiske høst i 2023.

Her har de analyseret prøver fra 20 Europæiske lande herunder Danmark. Prøverne er taget mellem den 27. juli 2023 og den 15. november 2023, i alt er over 1.100 prøver testet. Det samlede gennemsnit fandt 4,4 mykotoksiner pr. prøve.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De vigtigste resultater er ifølge Alltech:

  • Blandt de små kornsorter har byg den højeste risiko, med et gennemsnit på seks mykotoksiner pr. prøve.
  • Udfordringen med mykotoksiner i majs er generelt lavere i 2023 end de seneste år. Der er dog stadig prøver med højere risiko i Central- og Sydeuropa.
  • Penicillium-risikoen er fortsat dominerende i grovfoder. Især græsensilage i Storbritannien og Irland er stærkt kontamineret og udgør en risiko for mælkeproducenterne i landende.

Den samlede mykotoksinrisiko vil dog i sidste ende afhænge af hvilke dyr mand fodre, og hvad koncentrationerne og kombinationerne i foderet er.

Hvordan du bedst holder mykotoksinerne fra dine dyr kan du læse mere om i artiklen herunder.

Tænk over forfrugt og undgå toksiner i foderet

Se også:

Tænk over forfrugt og undgå toksiner i foderet

Risikoen i Nordvesteuropa

Zoomer vi ind på Nordvesteuropa, der for os danskere er særligt interessant har Alltech følgende pointer.

  • Type B trichothecenes er mest udbredte i grovfoder, men Penicillium udgør den største risiko.
  • I Danmark er halmen igen højrisiko, hvor Type B trichothecener udgør den største risiko, sandsynligvis på grund af forsinket høst.
  • Den gennemsnitlige REQ for hvede og byg er moderat til høj, og den forsinkede høst bidrager til en højere forekomst af Fusariumtoksiner end normalt.