Roskilde Dyrskue åbner i år på Grundlovsdag, og det gav skuets formand, Poul Fritzner, anledning til at kalde det ekstra festligt, at Roskilde Dyrskue også kan fejre det demokratiske samfund, som landbrugserhvervet er privilegeret at leve i.

- Grundlovsdag er demokratiets og folkestyrets festdag. Og denne smukke plads, hvor land og by mødes i rigtig godt humør de næste tre dage er en flot ramme om også at fejre vores grundlov og de rettigheder den sikrer os i vores velfærdssamfund, indledte Poul Fritzner, inden han tog fat på de grundlovskrænkelser, som han mener, de danske lovgivere udsætter landbrugserhvervet for.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi må stille spørgsmålet, om grundloven nu også sikrer landbrugets rettigheder. Her tænker jeg særligt på den ukrænkelige ejendomsre, sagde Poul Fritzner.

Han fremhæver, at landbrugserhvervet er præget af flittige, arbejdsomme bønder, som hver eneste dag året rundt står tidligt op og bidrager til samfundet med masser af arbejdspladser, vækst og eksportoverskud.

- Men den beskyttelse, grundloven burde yde for vores ejendom, der er grundlaget for vores økonomiske eksistens, er voldsomt under pres. Og jeg har svært ved at tro, at det er efter lovens intentioner, sagde Fritzner.

Mange krænkelser

- Endvidere følger af grundloven, at hvis samfundshensyn kræver afståelse af ejendom, kan det kun ske ved fuldstændig erstatning. Vi oplever desværre, at også på dette punkt ser man bort fra grundloven. Landmændene må se langt efter erstatning for de mange ekspropriationer.

Her nævner Poul Fritzner de ni meter brede randzoner langs vandløb samt forbud mod sprøjtning og gødskning af § 3-arealer og et kort, der udpeger, hvor enorme arealer nu pludselig får voldsomme begrænsninger på gødskning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er et kæmpe indgreb i den private ejendomsret. Det er en fuldstændig afvisning af godt landmandskab. Og det er desværre helt og aldeles uden fagligt belæg for, at det skulle give en miljømæssig gevinst.

Nødvendige retssager

Poul Fritzner er ærgerlig over, at landbruget i dagens Danmark skal kæmpe for de rettigheder.

- Det er jo ikke vejen frem, at der skal føres retssager mod staten, men vi er presset helt derud, hvor der desværre ikke er anden udvej end at få prøvet de helt urimelige og efter vores mening grundlovsstridige reguleringer, der truer landbrugserhvervets udvikling og konkurrenceevne - ja landbrugserhvervets eksistens, sagde han.

Han synes, det er frustrerende og utrygt at opleve, at embedsmænd og forskere skal trækkes i retten og være under vidneansvar, før de fortæller sandheden.

Rystet over eksperter

- På det danske samfunds vegne er jeg stadig dybt rystet over, at en forsker som på mange områder er højt respekteret, udtaler sig mod bedre vidende, sagde han og henviste til Bæredygtigt Landbrugs såkaldte gødningssag, som blev behandlet i Vestre Landsret for cirka 14 dage siden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er fuldstændigt utilstedeligt og dybt beklageligt. Hvis vi ikke alle sammen kan stole på, at vores embedsfolk og højest uddannede forskere baserer udsagn og orientering til de folkevalgte politikere på fakta og nyeste viden. Så er vi ilde stedt. Det skal simpelthen være slut med, at embedsværket har mulighed for at styre landets politik efter egne miljømæssige holdninger og fordomme, lød det klart og tydeligt fra Poul Fritzner.

Gylle, gift og GMO

Han skød også mod politikerne:

- En vis minister har udtalt, at landbruget det er: Gylle, Gift og GMO. For mig er landbruget: Liv på landet, Landskaber og Livsglæde.

Vi skylder landmændene i hele Danmark stor tak for, at de udover arbejdspladser og eksportindtægter, leverer en smuk natur, sagde Fritzner.

Han fremhæver, at landmænd hver dag er optaget af, hvordan de bedst muligt passer på den jord, de ejer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Arealerne, der anvendes til produktion, passes efter god landmandsskik og faglige principper, så den forbliver i god stand. Derudover er der alt det, vi kalder den lille natur; som er remiser, små vandhuller, naturstriber, levende hegn, vådområder og så videre. Dejlig natur i det smukke danske landbrugslandskab som jeg tror, at alle danskere i virkeligheden holder rigtig meget af.

- Der er sikkert nogen, der af politiske årsager, skal have pudset brillerne en ekstra gang for at få øje på det, sagde Poul Fritzner