Abonnementsartikel

På gødningssagens 2. dag førte Bæredygtigt Landbrug yderligere vidner, og det blev en dag, hvor sagens grundargumenter blev gjort mere konkrete.

Retssalen var på gødningssagens 2. dag igen helt fyldt op med landmænd, der havde taget turen til Viborg for at følge sagen.

På 2. retsdag førte Bæredygtigt Landbrugs advokat Sønderby fire vidner, som alle bidrog til at tydeliggøre og konkretisere de grundargumenter, som Bæredygtigt Landbrug har bygget deres sag på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs Maskinbladets gennemgivelse af vidneafhøringerne HER

Tilfreds direktør

Efter dagens retsmødet var administrerende direktør i Bæredygtigt Landbrug, Bjarne Nigaard, godt tilfreds med dagens forløb og de argumenter, der blev fremlagt for dommerne

- I dag kom der lidt nuancer på, fordi i modsætning til de dokumenter, som vi har kendt på forhånd, så er der nu kommet kød og blod på nogle af de sider, der er i sagen. Og jeg kan konstatere, at vi har rigtig gode argumenter, og jeg synes, at vi på vældig fin vis har fået skitseret, at det er et alvorligt problem for dansk landbrug.

Enighed - trods alt

Bjarne Nigaard fornemmede trods parternes uenigheder en vis konsensus om alvoren i landbrugets situation.

- Gødningsnormerne trykker alvorligt på økonomien, og det får nogle fatale konsekvenser, og det synes jeg ikke, at der er nogen der har modbevist. Så jeg har min forhåbning om, at det kan vi være nogenlunde enige om. Der kan selvfølgelig være lidt debat om, at den anden part mener, at det er lidt mindre man mister i indtjening end vi mener. Men jeg tror sådan set, at der kan nås en vis form for enighed om, at landbruget er presset, og at de reducerede normer har en betydning, sagde Bjarne Nigaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Direktøren er spændt på, hvad retssagens dag tre bringer og hvilke argumenter sagsøgte, har tænkt sig at bringe.

Man skal være godt forberedt

Også Bæredygtigt Landbrugs formand, Flemming Fuglede Jørgensen, var tilfreds efter dag to i retten.

- Det var dejligt at få vidner frem i dag og få hørt fakta. Jeg synes, vi havde valgt vores vidner med omhu, de var velforberedte og velformulerede og de argumenterede korrekt. Det er en fornøjelse at se den her sag køre, som jo har været forberedt i en tre til fire år.

Væbnet til tænderne

Formanden var glad for at man fik ført bevis for konsekvenserne for alle sider af landbruget og glæder sig til at høre modpartens vidner

- I dag har vi fået vi tre sider frem i sagen. Der er den produktionsmæssige side, hvor vi har fået bevist over for dommerne, at vi med den smule gødning vi har ikke kan producere korn i en ordentlig kvalitet. Derefter har vi over for dommerne vist, at normerne har irreversible konsekvenser, fordi der er landmænd, der går konkurs på grund af dem. Og den tredje ting vi har bevist i dag er, at selvom vi får 20 procent mere gødning, så har det ingen negative konsekvenser for det danske miljø. Nu er jeg spændt på, hvad modparten gør i morgen, torsdag. Men vi er væbnet til tænderne, og vi går ned og arbejder videre nu, sluttede formanden.