Abonnementsartikel

Danmarks førende økologi-forskere fremlægger de foreløbige resultater af et stort kortlægningsarbejde, som skal dokumentere det økologiske landbrugs bidrag til fælles samfundsgoder som bl.a. biodiversitet, miljø og klima.

For få måneder siden fremlagde fødevareministeren Økologiplan Danmark, der skal fordoble det økologiske areal i løbet af de kommende fem år. Men hvilken betydning har økologien rent faktisk for de fælles samfundsgoder såsom biodiversitet, miljøforhold, klima, sundhed og velfærd for mennesker og dyr samt udviklingen i landdistrikterne?

Det spørgsmål kommer en række forskere og eksperter med et foreløbigt svar på i morgen, når de fremlægger deres foreløbige konklusioner fra den vidensyntese, som Fødevareministeret har bestilt på området.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I alt er ca. 65 danske forskere og eksperter fra forskellige universiteter og landbrugsorganisationer i gang med arbejdet på vidensyntesen. Formålet er at give politikere og andre interessenter et bedre grundlag for at træffe beslutninger om, hvordan økologien kan bruges som et videnskabeligt funderet, samfundsnyttigt værktøj.

- Der er naturligvis stor interesse i at se, i hvilke effekter den økologiske produktionsform reelt har på de fælles samfundsgoder. De analyser, forskerne ind til videre har lavet, viser, at økologien bidrager positivt til at sikre samfundsgoder som biodiversitet, jordens frugtbarhed og dyrevelfærd, men også at der er andre områder, for eksempel klima-påvirkning, hvor der er behov for mere fokus og udvikling, siger Niels Halberg, direktør for Internationalt Center for Forskning i Økologisk landbrug og Fødevaresystemer, der leder og koordinerer arbejdet med vidensyntesen.