Abonnementsartikel

Strid om støtte til lysåbne arealer endte med sejr til nordjysk landmand.

Den nordjyske mælkeproducent Jørgen Mølhus Jørgensen har vundet over NaturErhvervstyrelsen i en sag, der handler om støtte til lysåbne arealer.

Siden 2011 er landmanden blevet trukket i støtte for arealer, der er udpeget som lysåbne, hvilket NaturErhvervstyrelsen siden 2011 har sidestillet med, at arealerne ikke er i god landbrugsmæssig stand. Jørgen Mølhus Jørgensen har nu fået tilsagn om, at han får udbetalt den fulde støtte for 2014 den 20. marts.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forud var gået en otte måneders lang kamp mod NaturErhvervstyrelsen, der nu har givet Jørgen Mølhus Jørgensen ret i, at det er i strid med reglerne, når landmænd trækkes i landbrugsstøtte, fordi noget af landbrugsjorden er omkranset af træer.

BL

Jørgen Mølhus Jørgensen har med hjælp fra Bæredygtigt Landbrug (BL) ført sagen.

I en pressemeddelelse fra BL fortæller chefjurist hos Nikolaj Schulz, at BL's juridiske afdeling konstant har spurgt ind til de helt basale juridiske ting i sagen. Blandt andet slog den på, at NaturErhvervstyrelsen i denne sag manglende hjemmel til at gøre, som man gjorde, og så anførte han, at NaturErhvervstyrelsen fuldstændig havde misforstået fortolkningen af EU-retten.

- Det er helt absurd, at de lysåbne arealer ikke er blevet udfordret langt tidligere. Det her er en kæmpe sejr for alle de danske landmænd, der har fået underkendt de lysåbne arealer eller ikke har turde ansøge i frygt for at deres lysåbne arealer underkendes, siger Nikolaj Schulz efter sejren.

Sagen fortsætter

Bæredygtigt landbrug vil nu sammen med Jørgen Mølhus Jørgensen arbejde på også at få udbetalt fuld støtte for årene 2011, 2012 og 2013, og ifølge Nikolaj Schulz er man klar til at føre sagerne for en dommer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi fortsætter indtil NaturErhvervstyrelsen behandler landbruget efter gældende ret, dvs. i overensstemmelse med EU's forordninger og forvaltningsloven. Vi kigger embedsapparatet i kortene, indtil de opgiver deres ulovlige praksis, og om nødvendigt må denne kamp fortsætte hele vejen ind i retslokalet.