Fødevarestyrelsens har opgjort antallet af lette og svære skuldersår hos søer i 1229 sobesætninger i perioden 1. juni til 31. august 2013, og deraf fremgår det, at i alt 37 procent af CHR-numrene har mindst én so med svært skuldersår.

Ud af de besætninger, der har søer med svære skuldersår, findes 59 procent af disse i farestalden og 41 procent i sygestierne. Det betyder altså i praksis, at 41 procent af de skuldersårsramte søer fortsat er i produktion, trods deres sygdom. Opgørelsen er foretaget af de praktiserende dyrlæger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fødevarestyrelsens retningslinjer er naturligvis, at alle dyr der synes at være syge eller tilskadekomne, omgående skal have en passende behandling. Blandt andet på baggrund af ovennævnte opgørelse har Fødevarestyrelsen stort fokus på skuldersårsproblematikken, oplyser fødevareminister Dan Jørgensen (S) til Per Clausen fra Enhedslisten.

Ny vejledning

Fødevarestyrelsen har blandt andet i 2014 udarbejdet en ny vejledning til vurdering af skuldersår, der anvendes i forbindelse med kontrollen. Fødevarestyrelsen igangsætter derudover en kontrolkampagne i foråret 2015, der skal fokusere på håndtering af skuldersår, herunder rettidig indsættelse i sygesti.

- Det er selvfølgelig ikke acceptabelt, når der ikke bliver taget hånd om søer med svære skuldersår. Alle dyr skal naturligvis behandles, når de er syge. Det Veterinære Sundhedsråd fastslog allerede i november 2003 - i en generel udtalelse om skuldersår hos søer - at udvikling af kroniske skuldersår kan forebygges eller afhjælpes tidligt i forløbet ved tilstrækkelig opmærksomhed og rettidig indgriben fra staldpersonalets side ved eksempelvis at give søerne et blødere underlag at ligge på, slutter fødevareministeren.