Hvis man har lån i schweizerfrancen, vil den store kursstigning på næsten 17 procent kunne mærkes meget tydeligt. Lånene er nemlig blevet tilsvarende dyrere.

- De låntagere, der er så uheldige fortsat at have lån i schweizerfranc vil blive ramt af dette. Man skal specielt være opmærksom, hvis gælden skal forfalde inden for et års tid - så kan man se frem til et tab. Hvis det derimod handler om, at man har valutalån, der står i 10-15 år endnu, så vil rentestigningen være på et forholdsvist lavt niveau, lyder det fra cheføkonom Hans Fink i LMO's nyhedsbrev.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er hans vurering, at kursstigningen kun vil ramme ganske få landmænd i Danmark.

- Schweizerfrancen steg også brat tilbage i 2011, hvilket siden har bevirket, at mange er gået væk fra valutaen. Sammenholdt med et generelt lavt renteniveau er der ikke længere nogen rentebesparelse af betydning ved at kigge mod alpelandet. Der er dermed en mindre bevæggrund end tidligere til at optage lån i schweizerfranc, siger Hans Fink.

Kursstigningen på schweizerfranc er resultatet af, at landets centralbank har fjernet kursloftet over for euroen på valutaen.