DLF har anlagt fire grovfodercentre rundt omkring i Jylland, og Grovfodercenter Midt er hos Elmegaarden i Frederiks, som er vært for Græsland 14.

- Her har vi 28 parceller med 18 forskellige græsblandinger og derunder seks rene græsarter samt fire bælgplanter, fortæller Gurli Klitgaard, produktchef hos DLF.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun glæder sig til at vise forskellene på de forskellige græsblandinger, for det er ofte meget svært at se:

- Når én hel mark er udlagt med samme blanding, kan det være meget svært at vurdere, om blandingen er den helt optimale. På Græsland 14 holder vi forskellige græsblandinger op mod hinanden, og der kommer virkelig syn for sagen, fortæller Gurli Klitgaard.

Parcellerne er udlagt på tværs af kørselsretningen på marken, og det giver mulighed for at foretage forskellige forsøg i samtlige parceller.

- Det drejer sig både om jordbearbejdning samt stubhøjder og plantebeskyttelse. På Græsland 14 sætter vi desuden fokus på flere ting i parcellerne, som eksempelvis stubhøjde, græsmarkpleje, udbyttemåling samt udnyttelse af husdyrgødning i kløvergræsmarken.

Krav til kløvergræsset

Gurli Klitgaard fremhæver forskellene, som virkelig er til at få øje på i forsøgsparcellerne, og hun bakkes op af Lars Kristensen, Elmegaarden:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nogle steder har vi været nødt til at tage et lavere gear med traktor og skårlægger under skårlægning af første slæt græs, fordi der simpelthen var så stort et lag græs i nogle blandinger. Så det giver et virkelig godt syn for vigtigheden af den rigtige græsblanding, beretter Lars Kristensen.

- Jeg ønsker med de mange parceller at vise forskellen i græsmarken - på sorter og blandinger. Her har mælkeproducenten mulighed for at se forskellen og finde det der passer bedst til hans bedrift, slår Gurli Klitgaard fast.

Det perfekte såtidspunkt

På én af markerne, hvor Græsland 14 skal foregå, blev der i efteråret 2011 udlagt et LMO-forsøg, hvor fire forskellige såmaskiner kæmpede om at lave det perfekte såbed med kløvergræs.

- Vi lavede forsøget med 14 dages mellemrum, hvoraf det seneste græs blev etableret den 2. september, og det første den 16. august, forklarer Gurli Klitgaard.

- Der er flere fordele ved at så midt i august. Blandt andet var der klart mindre enårig rapgræs og flere kløvere ved såning i august. Desuden har landsforsøg vist at der kan hentes mellem 1.000 og 1.500 FE ved at etablere kløvergræs midt i august i stedet for først i september, fortæller Gurli Klitgaard, som også forklarer mere om vigtigheden for såtidspunktet på Græsland 14.