Der er stor forskel på at være studerende og sidde i et klasselokale med tænkte eksempler og så som studerende at få lov til at komme ud i den virkelige verden og bogstaveligt få jord under neglene.

Det er i hvert fald en af grundene til, at Erhvervsakademi Aarhus' Vejlby-afdeling, som i mange år har uddannet jordbrugsteknologer bl.a. med speciale inden for Agroteknik, har valgt at sende sine studerende ud i virksomhedspraktik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Erhvervsakademi Aarhus har opfordret sine studerende til at søge en praktikplads hos en af de udstillere, som viser maskiner frem på Græsland 14, som Erhvervsakademi Aarhus arrangerer sammen med LMO og DLF Trifolium.

Under praktikperioden skal de studerende hjælpe med deres praktiksted med at organisere, planlægge og gennemføre virksomhedens deltagelse i Græsland 14.

Underviser og studievejleder Kurt Rasmussen ser flere fordele ved at de studerende kommer ud hos en maskinforhandler og hjælper med at arrangere deres maskindemonstration på Græsland, som finder sted den 20. juni nær Frederiks i Midtjylland.

- Vi er rigtig gode til at finde på cases og tænkte eksempler, men her er der pludselig et initiativ, hvor eleverne er koblet op på noget ude i virkeligheden, og det kan godt øge motivationen rigtig meget blandt eleverne. Arbejdsopgaverne som f.eks. maskindemonstrationer er også opgaver, som nogen kommer til at udføre i fremtiden. De får en indsigt i, hvor komplekst sådan et setup egentligt er, og udover det får de nogle kontakter til virksomheder, og det er altid en god idé, siger Kurt Rasmussen.

Ingemann Larsen A/S

En af de studerende, der skal i praktik op til Græsland 14, er Per Wiborg Hansen. Han skal tilbringe sin praktiktid hos Ingemann Larsen A/S på Mors, som på Græsland 14 både fremviser snittervogn fra Strautmann-importen samt de danske produkter til gyllehåndtering og forsuring i form af en AP-gyllevogn med Kyndestofte Acidline til forsuring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg glæder mig til, at min praktiktid starter hos Ingemann Larsen, hvor jeg ser frem til at fordybe mig i produkterne, siger Per Wiborg Hansen.

I forbindelsen med Græsland 14 bliver den normale to ugers praktikperiode fordelt over længere tid, så både firma og elev får mere ud af praktiktiden:

- Græsland 14 er jo et større projekt at søsætte, og selvom jeg blot skal hjælpe til, er det ikke noget, man blot kan nå at gøre klar 14 dage før, arrangement løber af stablen.

Per Wiborg Hansens praktiktid stopper således også sammen med Græsland 14.

Per Wiborg Hansen er oprindeligt udlært salgsassistent ved DLG, men har valgt agro teknolog-uddannelsen, for i fremtiden at ramme et job inden for enten salg af landbrugsmaskiner eller et konsulent job med rådgivning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi lærer en del omkring udnyttelse af ressourcer på moderne landbrugsejendomme, og vi har specielt fokus rettet mod optimering af ressourcer for at spare så meget energi som muligt og få mest ud af bedriftens energiforbrug, siger han

Per Wiborg Hansen fortæller, at dette blandt andet kan være fokus på teknik og teknologier inden for stalde til både kvæg og svin, men også på strategier i marken samt maskinstrategier.

MI

Også MI i Vejle har taget imod en praktikant. Han hedder Søren Tougaard og ser frem til at blive en del af det hold, som skal stå for MI's deltagelse i Græsland, hvor virksomheden viser et bredt udvalg af Kuhn-redskaber frem heraf flere maskinnyheder.

- Jeg regner med, at jeg skal stå sammen med sælgerne og snakke med kunderne. Der er lagt op til, at vi ikke bare skal være parkeringsvagter, men bliver en del af teamet og kommer til at være med til at arrangere det, siger Søren Tougaard, der også skal være med til at udforme et brev, som skal sendes til MI's underforhandlere og fortælle om Græsland.

Søren Tougaard er udlært landmand og senere virksomhedsleder og har desuden en masse praktisk erfaring. Han håber, at praktiktiden kan gavne hans videre karriere:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg tager denne uddannelse for at få nogle forbindelser i maskinbranchen, så jeg i fremtiden kan komme videre i erhvervet. Min oprindelig plan med at tage uddannelsen var et blive maskinudvikler, men det ved jeg ikke, om det kan lade sig gøre, siger Søren Tougaard, der fortæller, at MI sagde ja med det samme, da han spurgte, om han kunne blive praktikant.

Friske øjne

Hos MI fortæller produktspecialist Robert Vemmelund, at der er flere fordele ved at tage en praktikant fra Erhvervsakademi Aarhus ind i folden.

- Det er altid spændende at få en motiveret praktikant ind, som er klar til at smøge ærmerne op og give den gas. Søren har desuden en god baggrund, så jeg er ret sikker på, at han har meget at bidrage med.

Ifølge Robert Vemmelund har den nye praktikant også en god tilknytning til andre unge landmænd, hvilket kan styrke MI.

- Det er altid sundt at få nogle nye øjne på vores arbejdsrutiner, og det er godt at få stillet kreative spørgsmål, der kan give nye ideer. Og så er det fint for en virksomhed som vores at vide, hvad der rører sig blandt de unge landmænd, så vi ved, hvad det er der interesserer dem, og hvad de går op i, så vi ikke kun beskæftiger os med vores egen aldersgruppe, siger Robert Vemmelund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Studievejleder Kurt Rasmussen siger også, at virksomhederne netop er glade for praktikanterne, da de kommer med nye energi og nye ideer.

- Virksomhederne er rigtig glade for at få praktikanterne ind, fordi der er tale om nogle unge, friske mennesker, som har noget praktisk erfaring, nogle af dem er uddannet jordbrugsmaskinfører, de kender landmændene, de kender landmændenes tilgang til den her verden, og de er klar til at løse nogle konkrete opgaver, siger han.

Græsland 14 foregår fredag den 20. juni fra kl. 10-22 på Elmegaarden, Benslehøjvej 1 i Karup.

Maskinerne dækker kategorierne skårlæggere, rivere, vender. Finsnittere, snittervogne og frakørselsvogne, pressere og gyllevogne.

Der vil være rådgivere og specialister indenfor slætstrategi, udbyttemåling og faste kørespor og maskinindstillinger.