Abonnementsartikel

DNA-spor fra dræbte kalve og får viser nu med sikkerhed, at der har været ulve på spil i Midt- og Vestjylland.

En kalv, der blev fundet død ved byen Hemmet i nærheden af Skjern i Vestjylland, er blevet dræbt af en ulv. Det oplyser Naturstyrelsen, der har fået undersøgt DNA-spor fra det dræbte dyr.

Ligeledes viste DNA-analyser, at to får, som blev fundet døde i Skærbæk syd for Esbjerg ved Vadehavet 12. august, også var blevet angrebet af en ulv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det vides endnu ikke, om der er tale om den samme ulv, eller om ulven er en af de tre han-ulve, der blev fundet DNA-spor fra i Midtjylland i februar og marts i år. Dog viser analyserne, at det er han-ulve, der har været på rov.

-Det er endnu for tidligt at sige noget om, om der er tale om to nye ulve, eller om det er en af de tre han-ulve, som vi med sikkerhed ved opholdt sig i Midtjylland i foråret og forsommeren. Det er slet ikke usandsynligt, at det er de samme ulve, for ulve kan uden problemer tilbagelægge hundredvis af kilometer om dagen, så en ulv kan hurtigt komme fra Midtjylland til Vadehavet, hvor der er fundet to ulvedræbte får, siger biolog Hans Erik Svart fra Naturstyrelsen.

Også hunde angriber

Der var ingen ulve-DNA-spor at finde i spyt indsamlet fra en kalv og et lam, der blev fundet døde i henholdsvis Gludsted og Hodde i Midt- og Vestjylland i juni. Derimod kunne DCE (Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet) med sikkerhed afgøre, at en hund havde været på spil de to steder.