Omgivet af større byer som Aarhus, Randers, Silkeborg og Viborg befinder Thorsø Maskinforretning sig i sit eget afgrænsede, men frugtbare område. Herfra har forretningen taget sig af både små og store opgaver i snart 100 år, og det er en historie, der forpligter.

Indehaver Peter Sørensen tager smilende imod:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg så godt, du rendte rundt udenfor med dit kamera. Kom indenfor. Vil du have kaffe, siger han.

Det virker som om, at det er den samme venlige modtagelse, han giver alle, der besøger Thorsø Maskinforretning her på adressen ikke så langt fra Hammel, en frugtbar egn med både små og store landbrug samt fritidslandmænd. Og mange andre kunder.

- Vi tager os faktisk af alle opgaver. Også hvis de kommer henne fra kirken og bare skal have smedet et beslag. Vi er ikke så store, og det er heller ikke meningen. Så vi tager os af meget af det, som de store maskinforretninger ikke vil røre ved, blandt andet alt muligt smedearbejde, siger Peter Sørensen, der mener, at noget af det, som man er rigtig gode til hos Thorsø Maskinforretning er service.

- Vi får tingene færdige til tiden og på alle tider af døgnet, siger Peter Sørensen, der er den fjerde ejer af virksomheden, der blev grundlagt omkring 1920. Der er en vis tradition for, at man ikke lige "render af pladsen". Peter Sørensens forgænger, det vil sige den tidligere ejer, Svend H. Christensen, kom selv i lære i forretningen i 1960 og overtog den i 1992. Og i 2009 kom det naturlige generationsskifte, da Peter Sørensen overtog forretningen.

Følger udviklingen

Forinden var forretningen i 2002 flyttet fra den tidligere mangeårige placering inde i selve Thorsø og til nye forretningslokaler og nyt værksted lidt uden for byen. Her er der nu et værksted på 750 kvadratmeter, 200 kvadratmeter butik og kontor og en "kold hal" på 250 kvadratmeter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der kan godt være trangt på værkstedet, men vi har nu ingen planer om udvidelser og heller ikke ambitioner om at blive kæmpestore. Til gengæld gør vi meget ud af at følge med udviklingen, og vi tager på alle de kurser, vi kan, siger Peter Sørensen.

Ham selv medregnet er der i dag seks ansatte i maskinforretningen, heraf de fire på værkstedet. Og på spørgsmålet, om der er en medarbejder, der er særligt uundværlig, svarer Peter Sørensen helt uden tøven:

- Det er Frederik Sørensen. Han har været her i 33 år og kan svare på næsten alt. Og det er tit ham, kunderne vil snakke med, siger Peter Sørensen, der også kommer ind på, at forretningen, når det gælder mærker og sortiment heller ikke lige "render af pladsen".

- Jeg vil mene, at vi er en af landets ældste Claas-forhandlere. Vi fik Claas i 1957, siger Peter Sørensen. Dertil forhandler Thorsø Maskinforretning MI's produkter - blandt andet Tip-vognene fra Maskinhandler Indkøbsringen - samt mærker som JF-Stoll, Kuhn, Simplicity, Shibaura og Zero Turn. Thorsø Maskinforretning har været medlem af MI helt siden 1964. Dertil er der i forretningen et større udvalg af redskaber og værktøj.

Egen frontharve

Midt i det hele får Thorsø Maskinforretning også tid til at konstruere og udvikle nyt, såsom den egenproducerede frontharve, der står på en synlig placering foran forretningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det var en landmand, der efterlyste sådan én, så vi gik i gang med at bygge den. Nu kan vi levere dem i tre, fire eller seks meters arbejdsbredder, siger Peter Sørensen.

Thorsø Maskinforretning har fire servicebiler kørende, alle til landbruget. Der kan være enkelte opgaver for entreprenørbranchen, men det fylder ikke så meget i det store billede. Ud over små og store landbrug og fritidslandbrug, spænder kunderne lige fra haveejere til boligforeninger og meget andet. Og vore dages kunder stiller store krav, ikke mindst landbrugene, hvor den moderne teknologi fylder mere og mere.

- Alle vil have autostyring og GPS. Så vi sørger for at følge med, siger Peter Sørensen, der selv er uddannet landbrugsmaskinmekaniker hos Kramac i Edslev.

Thorsø Maskinforretning er medlem af brancheorganisationen Maskinhandler Indkøbsringen, MI.

I 1997 blev Thorsø Maskinforretning autoriseret LMB-forhandler og dermed full-line forhandler af Claas.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forretningen fører hele MI?s program og tilbyder fabrikater som f.eks. Kuhn, Simplicity, Shibaura og Zero Turn.

Firmaet, der er grundlagt omkring 1920, flyttede i 2002 til nye, moderne lokaler på Fabriksvej 6 i Thorsø. Peter Sørensen, der er den fjerde ejer, overtog forretningen i 2009.

På værkstedet udføres alle former for reparationer på landbrugs- og entrepenørmaskiner samt maskiner til skov, have og park.

I butikken findes et bredt udvalg af maskiner, redskaber, hånd- og elværktøj, beklædning, sikkerhedsudstyr, husdyrsartikler, legetøj og meget andet. Forretningens webshop har over 8.500 varer.