Interessen for økologi på sommerens dyrskuer har været markant. Både fra danske forbrugere og fra konventionelle landmænd, der overvejer økologien.

På Dyrskuet i Aulum på lørdag den 10. august kan man møde økologiske landmænd og få et indblik i moderne, økologisk landbrug. For økologiske landmænd, der søger faglig inspiration, er der ud over kollegerne også økologiske kvægbrugs- og planteavlskonsulenter på dyrskuet for at præsentere nyeste viden, trends og resultater i økologien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det kan for eksempel være hos økologiske mælkeproducenter, hvor der er fokus på selvforsyning med proteinfoder, kompoststalde og udfasning af antibiotika. Erfaringer og resultater fra sådanne tiltag er noget af det, kvægbrugerne kan tage med sig hjem fra dyrskuet, fortæller Irene Fisker, der er kvægbrugskonsulent i Økologisk Landsforening.

Mange overvejer

- Det er de færreste, der ud over højere dyrevelfærd og fraværet af sprøjtegifte, ved ret meget om, hvad Ø-mærket dækker over.  At man med garanti undgår 281 E-numre i sin mad ved at vælge økologisk er ikke noget, ret mange ved. Ude på dyrskuerne kan vi hjælpe den almindelige forbruger og vores landmandskolleger med at tage oplyst stilling til, hvad økologi er, siger Bjarne Hansen, økologikonsulent, Økologisk Landsforening. 

Som økologi- og omlægningskonsulent, har han på sommerens dyrskuer mærket en markant interesse for omlægning.

- Jeg har haft mange samtaler med konventionelle landmænd, som overvejer økologien. En del har booket et egentligt omlægningstjek. Det vil der også være mulighed for i Aulum, siger Bjarne Hansen.

200 konventionelle landmænd og lodsejere i Herning Kommune har her i foråret fået tilbudt et gratis omlægningstjek. Herning Kommune samarbejder med Økologisk Landsforening i en indsats for at beskytte natur - og drikkevandsinteresser. I alt er 12 kommuner med i projektet, hvor 3.000 landmænd får tilbudt et øko-tjek af gården.