Abonnementsartikel

Eksporten af fødevarer og landbrugsprodukter er på rekordkurs. Væksten drives især af et boom i eksporten af minkskind til Kina.

Dansk eksport af fødevarer og landbrugsprodukter er på vej mod nyt rekordresultat. Hvis væksttempoet fastholdes, vil branchen i år øge eksporten med omkring 10 milliarder kroner til 158 milliarder kroner, hvilket er rekord. Det skriver Jyllands-posten i dag på baggrund af en måling fra Rambøll Management.

Det er især minkskind, der trækker eksporten, men også fødevarer og andre biobaserede produkter som foder, enzymer og udsæd trækker op. På halvandet år er prisen på danske minkskind steget næsten 50 procent, og samtidig er produktionen af mink begyndt at vokse for alvor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det står allerede nu klart, at eksporten af skind i år sætter rekord og formentlig bliver på omkring 14 milliarder kroner, vurderer Torben Nielsen, administrerende direktør for Kopenhagen Fur.

Kopenhagen Fur, der er ejet af de danske minkavlere, har opbygget en position som markedsleder i Kina, som er blevet guld værd under de seneste års økonomiske boom i Kina. Efterspørgslen vokser fordi middelklassen i verden, og især i Kina bliver større.

Det styrker Danmarks handelsbalance og forgylder minkavlerne bag Kopenhagen Fur. De tjener i år flere penge end nogensinde tidligere, viser nye prognoser fra Videncentret for Landbrug.

Også markederne for svinekød og mejerivarer er præget af stærk efterspørgsel og stigende priser, hvilket øger værdien af landbrugs- og fødevareeksporten..

- Lige nu tyder alt på, at sektorens eksport igen i år sætter rekord. Vores tal viser, at fødevareklyngens eksport i første kvartal voksede 7,5 procent, og ifølge de nyeste tal for udenrigshandlen er væksten fortsat på dette niveau i april og maj, fortæller Landbrug & Fødevarers senioranalytiker Andreas Krabbe Enghoff.