Landbrugs- og fødevareerhvervet indledte 2012 med at øge eksporten af fødevarer. Januar endte med et plus på 1,4 proncet i forhold til december 2011, og de seneste tre måneder er fødevareksporten dermed vokset med 3,3 viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

Væksten kommer oven på et 2011, hvor fødevareerhvervet satte rekord med en samlet eksport til en værdi af 118 milliarder kroner.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Dansk eksport er stort set oppe på samme niveau som inden finanskrisen i 2008. Det er glædeligt, men samtidig er eksporten til Tyskland faldet de seneste måneder, og det kan være en tendens, som man kan frygte, bliver kraftigere, siger cheføkonom fra Landbrug & Fødevarer, Leif Nielsen.

De nye eksporttal viser endvidere, at eksporten til vækstlandene Brasilien, Rusland, Indien og Kina (BRIK) steg med 16,9 procent den seneste tre måneders periode. Til sammenligning steg eksporten til EU-lande i samme periode 1,5 procent.

- Hvis eksporten skal holde hånden under væksten i Danmark i 2012, så kræver det, at virksomhederne fortsat øver sig i at vende blikket væk fra de traditionelle eksportmarkeder. I stedet skal vi se mod Asien og andre af de fjernmarkeder, hvor der fortsat er kraftig vækst. Og så kræver det politisk vilje at sikre eksporterhvervene de rammevilkår, der gør dem konkurrencedygtige på både kort og langt sigt, siger cheføkonomen.