Af Mads Blenker

Danske varer var et stort hit i udlandet i marts. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Eksporten af varer steg med 7,1 procent, og importen steg med 4,6 procent, mens overskuddet på handelsbalancen endte på 8,5 milliarder kr. Set over de seneste tre måneder er eksporten steget med 5,8 procent, og importen med 3,1 procent.

Landbruget kan tage en del af æren for de fine tal. Salget af minkskind til Kina bliver nemlig udråbt som en af hovedårsagerne til stignigen i eksporten.

Sovepude

Cheføkonom hos Landbrug & Fødevarer, Thomas Søby, glæder sig over fremgang, men minder om, at de nuværende gunstige vilkår ikke må blive en sovepude.

Fødevareeksporten kan fremvise en stigning i eksporten på 11,6 procent fra februar til marts.

- Fødevareklyngens eksport blev sidste år ramt af massive prisfald på verdensmarkedet, og vi kæmper fortsat med efterdønningerne heraf. Vi håber, at priserne retter sig og at efterspørgslen samtidig vender tilbage, så har de danske eksportører igen mulighed for fuldt ud at høste gevinsterne af den høje danske kvalitet, siger cheføkonom Thomas Søby.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han nævner afgifter og smartere regulering som to helt konkrete steder, hvor de danske virksomheders konkurrenceevne kan forbedres.

-Selvom det lysner i horisonten, så er det ingen hemmelighed, at det på nogle områder er svært at producere varer i Danmark, der kan konkurrere på verdensmarkedet. Et godt sted at starte, hvis man vil løse disse udfordringer, er de skatter og afgifter, som vi pålægger vores eksportvirksomheder, samt overveje, om der er steder i den danske regulering, hvor man kunne gøre tingene lidt smartere, siger cheføkonom Thomas Søby.