Udfordringerne fra sidste år på sukkerfabrikken i Nakskov må ikke blive gentaget i år. Derfor er fabrikken for tiden i gang med investeringer på samlet 130 millioner kroner. Det betyder forbedringer af miljøforholdene, energiforbruget og driften af sukkerfabrikken.

- Det er den hidtil største investering på et enkelt år her på fabrikken. Og lagt sammen med tallene fra sidste år er der over to år investeret mere end 230 millioner kroner, oplyser fabriksdirektør Klaus Bøggild.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi havde en 2012-kampagne med en del tekniske udfordringer. Derfor er det stærkt opmuntrende for såvel dyrkerne som alle vi medarbejdere i Nakskov, at vores ejere sætter så meget ind på at optimere og fremtidssikre en effektiv sukkerfabrik.

Verdens største damptørrer

Den helt store investering er en ny damptørrer, der bliver verdens største. I sig selv er det en investering på cirka 130 millioner kroner, hvoraf halvdelen var afsat på budgettet for sidste år og resten i år. Det er årets største investering i Nordic Sugar, oplyser teknisk direktør Jesper Thomassen.

I vores investeringer er fokus især rettet mod tiltag, hvor vi med den nyeste teknologi fortsat udvikler produktionen i en energirigtig retning. På den måde har vi siden 1990 markant reduceret energiforbruget og mere end halveret udledningen af CO2. Damptørreren styrker samtidig vores konkurrenceevne. Vi sparer, hvad der svarer til energiforbruget i 7.000 huse. Tilmed får vi større kapacitet i fabrikkens tørreri, bemærker Jesper Thomassen.

Mindre forbrug – bedre miljø

Der har netop været rejsegilde på damptørrer og den tilhørende bygning. Anlægget kommer i drift i den kampagne, går i gang i september. Klaus Bøggild kalder det en fantastisk investering for miljø, naboer og fabrik.

- Al den damp, som anlægget producerer, vil blive brugt og genbrugt forskellige steder på fabrikken. Det betyder, at vi vil reducere udledningen med 450 ton CO2 pr. døgn, eller cirka 48.000 ton i hele kampagnen. Udledningen af CO2 fra vores produktion reduceres således med cirka en tredjedel, oplyser Klaus Bøggild og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Naboerne vil opleve, at hele den store dampfane, som plejer at stige op fra tørreriet, er væk. Samtidig falder støj-, lugt- og støvniveau markant. Og for Nordic Sugars vedkommende vil vi hvert døgn spare 160-170 ton kul, så økonomisk er det også en bæredygtig løsning.